З білим рисом ситуація зовсім інша
Згідно з нещодавнім дослідженням американських вчених, коричневий рис містить більше миш'яку, ніж білий. Виглядає тривожно, погодьтеся. Зрештою, миш'як - добре відомий токсин. Щоб зрозуміти проблему, корисно пам'ятати старий принцип з токсикології: отруту створює доза. Іншими словами, шкідливі речовини можуть бути нешкідливими - або навіть корисними - у досить низьких дозах, пише ScienceAlert.
Миш'як, хоча й небезпечний у великих кількостях, природним чином міститься в ґрунті та воді, а також може з'являтися в багатьох продуктах, включаючи рис. Отже, рівень, що міститься в коричневому рисі, не становить ризику для здоров'я. А коричневий рис, як і інші цільні зерна, все ще є важливою частиною здорового харчування
Нове дослідження показало, що кількість миш'яку в коричневому рисі набагато нижча за будь-який рівень, що вважається ризикованим для здоров'я людини. Важливо як те, скільки його міститься, так і те, як часто його споживають.
Пестициди, консерванти, сліди металів - все це може звучати страшно поза контекстом. Але для більшості людей ризики для здоров’я походять не від того, що міститься в нашій їжі в крихітних кількостях - вони походять від нашого щоденного вибору.
Насправді, неправильне харчування є більшою причиною захворювань та ранньої смерті в усьому світі, ніж куріння чи алкоголь. Два головних харчових фактори ризику - це вживання занадто великої кількості солі та недостатньої кількості цільного зерна.
Серцево-судинні захворювання, що є провідною причиною смерті у світі протягом десятиліть, щорічно вбивають близько 20 мільйонів людей. Під час пандемії COVID вони залишалися смертельнішими за сам вірус. Один із найпростіших способів зменшити ризик серцево-судинних захворювань - вживати більше цільного зерна.
Тож, хоча коричневий рис і містить більше миш'яку, ніж білий рис, відмова від вживання коричневого рису або інших цільних зерен може становити більший ризик для здоров'я. Інші варіанти цільного зерна на вибір включають:
Тож, якщо ви вже добре харчуєтесь, чудово - продовжуйте в тому ж дусі. Якщо ні, почніть з малого:
А якщо ви все ще не переконані щодо коричневого рису, це нормально. Оберіть інше цільне зерно, яке вам більше підходить!