Як правильно пити алкоголь у новорічну ніч - поради бувалих

Важливо не тільки, що і скільки ви п'єте, але й як підготовлений організм до святкового навантаження

новорічний стіл
Щоб не пропустити найцікавіше, не так часто наливайте і правильно закушуйте.

Новий рік - свято не лише приємне, а й важке. Утриматись від гастрономічних та алкогольних надмірностей непросто, але цього року всім допоможе робочий день 1 січня. З іншого боку, через комендантську годину піти з гостей серед ночі не вийде, тож треба бути готовим до святкового марафону до ранку.

Звичайно, найефективніший спосіб – не пити зовсім, адже для спиртного немає нешкідливої ​​кількості. Але якщо ви не уявляєте без нього новорічні свята, Інформатор підготував п'ять простих кроків, які дозволять без проблем "дістатись" до ранку.

Крок перший. Підготовка до гуляння

31 грудня ви повинні точно знати, що питимете за вечерею - і це один напій. А ще бути впевненими, що він у вас є в достатній кількості. Терміново докупати коньяк, тому що горілки виявилося замало – це історія з поганими наслідками.

Цього дня, доки всі не сіли за стіл, треба виключити алкогольні розминки, розігріви, чарочки "для розбігу" та інші псевдоспортивні дії. Щоб новорічна ніч стала справді святковою, наше завдання – готуватися.

Що радять дієтологи:

  • ситний сніданок, 
  • неважкий обід, але бажано з першою стравою. Курячий чи овочевий суп - ідеально,
  • до півтора літра негазованої води протягом дня,
  • легка вечеря за 3-4 години до застілля. Або хоча б каша, або шматочок нежирного м'яса, або овочевий салат, обов'язково заправлений олією. Будь-яка з цих страв загальмує всмоктування алкоголю у кров.

Крок другий. Незабаром за стіл 

Припустимо, що ви все зробили за планом, бадьорі, свіжі і готові до будь-яких надмірностей. Зачекайте, підготовка поки що не закінчилася. За півгодини до вечері потрібно випити ще склянку води та прийняти будь-який із сорбентів, що виводять токсини. Пити такі препарати наприкінці вечірки безглуздо, вони вже нічим не допоможуть.

Крок третій. Вибір закусок 

Звісно, ​​розбігаються очі, адже на столі є і щось улюблене, і щось небачене, що треба спробувати. Тут потрібно  згадати печінку, яка вам ще знадобиться: адже їй до ранку розщеплювати алкоголь, тому не варто перевантажувати її жирним, смаженим і гострим.

Щоб уберегти цей важливий для свят орган, експерти рекомендують:

  • почати не з м'яса, і з овочевих страв - клітковина допоможе травленню, засвоєнню жирів, що підуть слідом, і нейтралізує дію алкоголю,
  • любителям м'яса краще вибирати не смажене, а запечене та уникати жирного,
  • м'ясо треба їсти з овочами, а не з картоплею, тобто не змішувати складні вуглеводи,
  • щоб уповільнити всмоктування алкоголю у кров, закушуйте білковою їжею - куркою чи індичкою, рибою, яйцями,
  • не захоплюватися маринадами, які найчастіше подаються до горілки. Це навантаження на печінку та нирки, уповільнення розпаду алкоголю, зайва сіль та ризик зневоднення,
  • не закушувати вино та шампанське солодощами - підшлункова цього не схвалить.
Шампанське - найпідступніший новорічний напій.
Шампанське - найпідступніший новорічний напій.

Крок четвертий. Вибір напоїв 

Зрозуміло, що тут кожен визначає сам залежно від смаків, здоров'я та можливостей. Але якщо ви налаштовані на новорічний марафон, а не просто на вечерю, пам'ятайте :

  • один напій – на всю ніч. Не піддавайтеся о другій годині ночі на вмовляння спробувати "Бордо" 1967 року після трьох порцій віскі,
  • звідси непорушне правило - градус не знижувати,
  • не запивати газованими напоями, мінералка теж має бути без газу,
  • пити багато води протягом ночі, дотримуючись формули: на 50 гр міцного напою або келиха вина – 1 склянка води. Так, до речі, і сп'яніння гальмується, і зайвого з'їсти не вдасться. Склянку води добре випити і після вечірки, перед сном,
  • будьте пильні з шампанським, без якого не можна уявити новорічний стіл. Воно, як відомо, є аперитивом та для багатогодинних вечірок не підходить. Тобто, звісно, ​​можна, але похмілля буде вражаючим. Тим, хто п`є міцні напої, зустрічати бій курантів краще відразу з ними ж, а ось тим, хто потім питиме вино, можна почати з келиха шампанського. Не всі люблять брют, але на думку дієтологів та гастроентерологів він найменш шкідливий. І пам'ятаємо, що шампанське натщесерце категорично заборонено,
  • не потрібно серед ночі підбадьорювати себе чаєм чи кавою, або енергетиками - кофеїн, що міститься в них, посилить і без того потужне навантаження на серце.

Крок п'ятий. Дозування та дистанція

Всесвітня організація здоров'я вважає, що здорової дози спиртного просто не існує, і виходить, що міра у кожного своя. При цьому приблизно допустимий обсяг можна розрахувати: помножити свою вагу на 1,5 мл чистого алкоголю. Але треба враховувати масу факторів і про людину: вік, стать, переносимість, наявність хронічних захворювань. І про алкоголь: якість, наявність ароматизаторів, добавок, барвників.

Що ж до частоти випивань, протягом години печінка може переробити максимум 50 гр горілки  і стільки ж шампанського. Тому пийте повільно, якщо хочете святкувати довше.

Уповільнити процес сп'яніння можна ще двома способами. По-перше, рухатися, і тут немає нічого ефективнішого за танці. По-друге, менше курити, адже нікотин не тільки посилює сп'яніння, а й підвищує потяг до алкоголю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube