Український продукт, який продірявить ваш кишечник: винна помилка в приготуванні

Вся правда про кишечник: спростування найпоширеніших вигадок пацієнтів

Здоров'я,  корисні поради, медицина, кишечник
Оптимальний кишечник - точно не починається з великої кількості таблеток і безлічі мікстур.

Для багатьох із нас кишечник уявно - це щось на зразок чорної скриньки. Їжа потрапляє, відходи виходять, і ми рідко обговорюємо або навіть намагаємося зрозуміти, що відбувається між цими двома процесами. Вважається навіть непристойним обговорювати травлення, гази чи звички випорожнення. Люди соромляться робити це нваіть з лікарями, тож ось роз'яснення від експертів з гастроентерології та мікробіому про міфи щодо травлення, пише NYTimes.

Міф 1: Ви повинні "ходити" щодня

Люди часто хвилюються, що якщо у них немає щоденного випорожнення. Але нормально, коли ви ходите по великому від трьох разів на день до трьох разів на тиждень. Важливіше те, як виглядає ваш кал - чи він не надто твердий, грудкуватий або водянистий, і як він відчувається під час випорожнення - чи не надто болісний або важкий.

Якщо ви регулярно тужитеся, відчуваєте біль, потребуєте більше 10 хвилин у туалеті або відчуваєте, що не можете повністю спорожнити кишечник, зверніться до лікаря. Це особливо важливо, якщо у вас є кров у калі, раптові зміни в частоті або появі випорожнень, чи незрозуміла втрата ваги.

Це можуть бути ознаки серйозних захворювань, включаючи запалення кишечника та колоректальний рак.

Міф 2: Дієти лікують ураження кишечника

Люди думають, що виключення з раціону різних комбінацій продуктів, таких як зернові, бобові, молочні продукти, яйця та соя, допоможе заспокоїти запалення та вилікувати кишечник. Навпаки, дотримання обмежувальних дієт може призвести до дефіциту поживних речовин або розладу харчування.

А елімінаційні дієти можуть погіршити здоров'я кишечника, яке зазвичай найкраще підтримується вживанням різноманітних рослинних продуктів, як от цільнозернові, фрукти, овочі, бобові. 

Довідка. Елімінаційна дієта - це спеціальний тип дієти, який використовується для ідентифікації харчових алергенів або непереносимості. Вона передбачає виключення з раціону певних продуктів або груп продуктів на певний час, а потім їх поступове повернення, щоб визначити, які з них можуть викликати небажану реакцію організму. 

Якщо у вас є регулярні проблеми з кишечником, лікар допоможе з'ясувати причину. Можливо, вам все ще потрібно утримуватися від певних продуктів - наприклад, якщо у вас целіакія і ви повинні уникати глютену - але вам не потрібно виключати цілі групи продуктів із раціону.

Міф 3: Діагностувати харчову чутливість можна просто 

Різні компанії продають домашні або лабораторні тести, які називаються тестами на харчову чутливість. Вони буцімто аналізують вашу кров чи пасма волосся та можуть визначити продукти, які спричиняють здуття живота, біль та нетравлення шлунку.

Дієтологиня Кейт Мінц каже, що тести на чутливість до їжі, включаючи ті, що проводяться вдома, не пройшли ретельної оцінки. Їхні результати часто призводять до того, що люди починають уникати довгого списку продуктів - іноді навіть тих, з якими у них ніколи не було проблем Це формує занадто обмежувальні дієти. 

Натомість зверніться до дієтолога, який може допомогти з'ясувати, які продукти, якщо такі є, викликають у вас реальні симптоми. Це може зайняти час, але, ймовірно, дасть кращі результати.

Міф 4: Стрес може спричинити виразки

Лікарі раніше вважали, що виразки - відкриті рани на слизовій оболонці шлунка або в першій частині тонкої кишки - викликані стресом або іншими факторами способу життя, такими як вживання гострої їжі. Це уявлення було спростовано в 1980-х роках, коли вчені виявили, що бактерія Helicobacter pylori проникає в захисну оболонку шлунка й викликає виразки у ній.

Нелікування корінної причини виразок - наприклад, антибіотиками, якщо вони викликані H. pylori, може призвести до рецидиву. Рецидивуючі виразки можуть збільшити ризик кровотечі, закупорки чи утворення отвору в шлунку й тонкому кишечнику. Неліковані інфекції H. pylori також можуть збільшити ризик раку шлунка.

Проте часте вживання нестероїдних протизапальних препаратів, таких як аспірин, ібупрофен та напроксен, також може спричинити їх. 

Міф 5: Сокове очищення та голодування зцілюють кишечник

Є така ідея: приготувати сік з різних інгредієнтів, які ви знайдете у відділі продуктів - апельсинів, ананаса, лимона, огірка, імбиру, куркуми - і вживати його щодня для кращого травлення, зменшення здуття живота та здоровішого кишечника. Якщо вам подобається готувати ці еліксири, то хоча би пийте їх в помірній кількості. 

Але деякі сокові напої можуть містити багато цукру, і вони насправді нічого не допомагають очистити. Насправді, соки з фруктів та овочів видаляють їхню клітковину, яка живить корисні кишкові мікроби та регулює випорожнення. Краще змішати продукти в смузі, що не видаляє клітковину, або приготувати салат.

Крайньою версією цього міфу є очищення соками, під час якого люди вживають лише сік протягом кількох днів. Це не є корисним! Небезпечно пропагувати ідею, що ваш організм потрібно позбавляти їжі, щоб бути чистим і здоровим.

Міф 6: Колоректальний рак вражає людей похилого віку

На початку 2000-х років вважалося, що колоректальний рак – це хвороба людей похилого віку. Але його показники зросли серед молодих людей, і зараз він є основною причиною смерті від раку серед чоловіків віком до 50 років і другою за поширеністю серед жінок у цій віковій групі.

Коли у дорослих спостерігаються зміни у випорожненнях, незрозуміла втрата ваги або кров у калі, варто перевіритись. Оскільки ранні стадії колоректального раку часто не мають симптомів, кожен повинен пройти обстеження - за допомогою колоноскопії або домашнього аналізу калу. Це слід робити, починаючи з 45 років або й раніше, якщо у вас є певні фактори ризику.

Міф 7: Горіхи та попкорн = дивертикуліт

Дивертикуліт виникає, коли невеликі мішечки в стінці товстої кишки запалюються, викликаючи біль у животі, нудоту, блювоту, запор, спазми та лихоманку.

Раніше лікарі казали, що якщо ви схильні до дивертикуліту, вам слід уникати вживання горіхів, насіння та попкорну. Але це виявилося неправдою. Деякі дослідження показують, що люди, які вживають горіхи або попкорн, мають меншу ймовірність розвитку дивертикуліту. Ці продукти містять клітковину, що знижує ризик хвороби.

Міф 8: Боби провокують "протікання" кишечника

Деякі впливові особи стверджують, що певні продукти, включаючи квасолю, зернові та деякі овочі, викликають запалення та так зване протікання слизової оболонки кишечника. Останнє дозволяє мікробам і токсичним речовинам переходити з кишечника в інші частини тіла.

Усі рослини містять лектини, і їх особливо багато в квасолі. Саме тому вживання сирої або недовареної квасолі може спричинити шлунково-кишкові розлади. Але більшість лектинів руйнуються під час приготування, тому вам не потрібно турбуватися про їхній рівень у вареній квасолі, зернових чи інших продуктах.

І хоча деякі овочі, які ви можете їсти сирими, такі як помідори, болгарський перець і зелений горошок, містять лектини, вони присутні в набагато менших концентраціях, ніж у сушених бобах, і не пов'язані з симптомами травлення.

Відмова від рослинної їжі, що містить лектини, через цей міф не допоможе вашому кишечнику. Насправді, це може йому зашкодити. Уникнення рослинної їжі може позбавити ваші корисні кишкові мікроби достатньої кількості клітковини. Коли це трапляється, вони можуть поїдати захисну оболонку кишечника, що саме по собі може призвести до "дірчастого" кишечника та запалення.

Міф 9: СРК - "лікуйте голову"

Біль у животі, здуття живота, діарея, запор - симптоми СРК можуть бути дуже виснажливими. Але цей стан історично супроводжувався певною стигмою, частково тому, що для нього немає діагностичного тесту. Вчені не до кінця розуміють його причину, а деякі психічні розлади, такі як тривога та депресія, можуть його погіршити.

Синдром подразненого кишечника (СРК) – це розлад взаємодії кишечника та мозку. Та навіть якщо психічне здоров'я відіграє певну роль у розвитку СРК, це не робить цей стан менш реальним чи невартим лікування.

Міф 10: Пробіотики - просто необхідні

Хоча деякі люди можуть отримати користь від прийому пробіотичних добавок, існує мало якісних доказів того, що більшість із нас потребують їх. Тисячі видів мікробів живуть у вашому кишечнику, тому малоймовірно, що невелика капсула, що містить лише один або кілька живих штамів, значно покращить його стан.

Втім, для деяких людей пробіотики здатні навіть погіршити симптоми. Наприклад, у тих, хто страждає на запор, після прийому пробіотика може спостерігатися підвищене газоутворення, здуття живота та нудота. Натомість рекомендується вживати ферментовані продукти, такі як йогурт, кефір, кімчі або квашену капусту, на додаток до різноманітних рослинних продуктів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube