Фініки знижують кров'яний тиск і покращують здоров'я кишечника
Фініки - фрукти розміром з іриску, які задовольняють тягу до солодкого, замість того, щоб щось діставати з обгортки. Більшість дієтологів є їхніми шанувальниками. Часто фініки продаються сушеними, отже ними можна насолоджуватись як сухофруктами та додавати до страв, пише The Telegraph.
Фініки можна розрізати, видалити кісточки та намазати чим завгодно, від розтопленого шоколаду до горіхового масла та м'якого сиру. Вони мають тривалий термін зберігання та є надзвичайно поживними. Жменя з 34 г фініків забезпечує цілий ряд поживних речовин:
Багато сушених фініків містять алерген діоксид сірки, тому за потреби перевіряйте етикетки.
Іініки допомагають захистити серце: вживання більшої кількості клітковини пов'язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння, а також зі зниженням рівня холестерину та артеріального тиску. Клітковина робить все це трьома способами:
Поліфеноли - потужні сполуки, що містяться у всіх рослинах, включаючи фініки, - також живлять наш кишковий мікробіом.
Щоб отримати всі ці переваги, включаючи підтримку регулярної роботи нашої травної системи, ми повинні прагнути споживати 30 г клітковини щодня. Щоб досягти цього, можна почати так:
Жменя фініків забезпечує цілий ряд вітамінів та мінералів. Вони багаті на калій та хлорид, які контролюють баланс рідини, й залізо, яке виробляє еритроцити, що переносять кисень по нашому тілу.
Нам також потрібна мідь, що міститься у фініках, для вироблення еритроцитів та лейкоцитів. Вони також багаті на марганець, необхідний для травлення. Нарешті, вони забезпечують організм ніацином, який також сприяє травленню, допомагаючи нам вивільняти енергію з їжі, а також підтримуючи нервову систему.
Фініки є гарним рослинним джерелом, що робить їх особливо корисними для вегетаріанців та веганів, які повинні забезпечити достатню кількість заліза. Сушені абрикоси також багаті на залізо, тому змішування цих двох фруктів у мюслі та салаті, наведених нижче, - це простий спосіб збільшити його споживання.
Поліфеноли у фініках можуть допомогти в лікуванні артриту, але сучасні наукові дані не є переконливими. Для тих, хто страждає на артрит, рекомендують дієту, зосереджену на різноманітних фруктах та овочах, цільнозернових продуктах, корисних жирах, а також м'ясі, рибі, яйцях та рослинному білку, такому як квасоля та бобові.
Фініки багаті на поліфеноли. До них належать бета-каротин, лікопен, флавоноїди та антоціани. Усі вони мають антиоксидантні та протизапальні властивості, тобто допомагають захистити клітини нашого організму від пошкоджень, хвороб та токсинів.
Поліфеноли ж можуть відігравати певну роль у запобіганні або лікуванні серцево-судинних захворювань, раку та ожиріння.
Підсолоджені лише фруктозою - натуральним фруктовим цукром, фініки є поживною та цільною заміною обробленого печива, коли нам хочеться чогось солодкого. Їхній ГІ-індекс - це показник того, як швидко продукти підвищують рівень глюкози в крові - від низького до середнього, оскільки високий вміст клітковини уповільнює травлення, запобігаючи різкому підвищенню рівня цукру.
Вживання фініків з горіхами також пригнічує засвоєння глюкози. Разом ці фактори допомагають вам уникнути енергетичних та настроєвих американських гірок зі стрибками цукру, які ви отримали б, з'ївши солодке печиво.
Важливо пам’ятати, що фініки все ще містять багато цукру, фруктового цукру чи ні, тому їх не слід вживати без міри. Компенсуйте це, вживаючи їх або як частину основного прийому їжі, або, якщо ви перекусуєте, поєднуючи їх з іншою їжею, з тими ж горіхами!
Обмежте порції невеликою жменею. Використовуйте фініки у випічці. Роблячи так, ми можемо контролювати споживання цукру та енергії.