Нут відноситься до категорії бобових культур, що славляться своєю великою користю для здоров’я
Нут є хорошим джерелом рослинного білка. Одна чашка нуту містить 14,5 грамів білка, що становить близько 20% від рекомендованої добової норми для середньої дорослої людини вагою до 80 кг. Білок є основним будівельним матеріалом наших м’язів, тканин, антитіл, що борються з вірусами, пише NYTimes. Тож, ось що кажуть експерти з питань харчування про нут, а також кілька смачних способів його приготування від Інформатор Україна.
Дієтологи все частіше підкреслюють важливість включення рослинних джерел білка в свій раціон. Люди, які їдять більше рослинної їжі та менше червоного й обробленого м’яса зазвичай мають менше хвороб серця і судин, ожиріння, високого кров’яного тиску тощо. Крім того, клітковина бобових допомагає контролювати рівень холестерину.
Так дійсно, в нуті є те, чого не вистачає джерелам тваринного білка: клітковина. Одна чашка нуту містить 12,5 грамів, що становить приблизно половину рекомендованої добової норми. Серед численних переваг для здоров’я клітковина може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ – так званої поганої форми холестерину, здатної накопичуватися в артеріях, збільшуючи ризик серцевого нападу та інсульту.
Розчинна клітковина, якої багато в нуті, створює липкий гель у кишечнику. Він затримує жовч, яку наша печінка виробляє з холестерину для перетравлення жиру, і запобігає її повторному поглинанню організмом. Це природним чином знижує рівень холестерину в організмі, пояснюють дієтологи.
Дослідження 2012 року розділило людей похилого віку на дві групи: одна включала дві порції квасолі, нуту, сочевиці або гороху щодня, а друга – звичайний раціон. Через два місяці групи помінялися дієтами ще на два місяці. Учасники, які дотримувалися раціону з бобовими, мали приблизно 8% зниження рівня холестерину порівняно з тими, хто дотримувався звичайної дієти.
Нут багатий на залізо, мінерал, необхідний організму для транспортування кисню. Одна чашка нуту містить близько 60% рекомендованої добової кількості для дорослих чоловіків і жінок у постменопаузі, і близько 25% для жінок у період менструації. Залізо рослинного походження гірше засвоюється організмом, ніж залізо з м’яса. Включення великої кількості вітаміну С у раціон може допомогти засвоїти більше заліза.
У нуті також багато фолієвої кислоти, вітаміну групи В, який важливий для реплікації клітин. Кожен потребує фолієвої кислоти, але це особливо важливо під час вагітності, щоб підтримувати швидкий ріст плоду. Одна чашка нуту містить 47% рекомендованої кількості фолієвої кислоти для вагітних жінок і близько 70% для всіх інших.
Нут і багато інших продуктів рослинного походження є так званими неповними джерелами білка, тобто в них відносно мало принаймні однієї з незамінних амінокислот, які утворюють білки у вашому тілі. На щастя, якщо ви поєднуєте нут із зерновими – особливо цільнозерновими – ці два продукти забезпечують достатню кількість усіх необхідних амінокислот.
Їжте рагу з нуту зі скибочкою хрусткого цільнозернового хліба або намазуйте хумус – пасту з нуту – на цільнозерновий хліб. Смачного і будьте здорові!
Марокканський суп "харіра" з нутом.
Нут з овочами, що допомогає тримати зіркову фітнес-форму.