Книші можна робити різних форм та розмірів. За бажанням страва може бути навіть схожим на пиріг
Здавна в Україні вирощували коноплі. Вони були універсальною сировиною, яку використовували для виготовлення одягу й інших важливих у господарстві речей. Також насіння коноплі додавали до різних страв та виготовляли з них олію. А все тому, що ця рослина неймовірно поживна. Вона покращує імунітет, заспокоює нервову систему, покращує пам'ять та концентрацію, а також підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту, крові та судин.
Найбільше конопель вирощується у Сумській області. Станом на 2022 рік площа вирощування становила понад 450 гектар. Це майже четверть від усіх посівів цієї культури в Україні. Варто зазначити, що обласний центр цими вихідними, а саме 6 вересня, відзначає свято – День Сум. Це місто має багаторічну історію. Воно було засноване ще у 1652 році.
Однією зі страв з конопель, яка притаманна саме кухні Сумській області, є книші. Це старовинна українська страва, яку раніше готували на свята. Згадка про неї є навіть в "Енеїді" Івана Котляревського. Книші смачні, особливо з конопляним насінням, які надають їм неймовірного аромату. Тож давайте згадаємо українське культурне надбання та приготуємо цю традиційну страву.
Робите опару. У миску наливаєте теплу воду і розчиняєте в ній дріжджі, потім додаєте ложку пшеничного борошна і ложку житнього. Розмішуєте, має вийти по консистенції як сметана. Накриваєте полотенцем і відставляєте у тепле місце на 3 години.
Тим часом готуєте начинку для книшів. На пательню висипаєте конопляне насіння й підсмажуєте, щоб стало сухим. Потім у ступці його гарно товчете. Пересипаєте в миску, додаєте мед і трохи води. Гарно перемішуєте. Начинка повинна мати консистенцію пасти.
Переходите до вимішування тіста. До опари додаєте цукор, сіль і решту борошна. Вимішуєте. Даєте вистоятись та підійти близько 2 годин. Коли тісто підійшло, формуєте з нього невеликі кульки, кожну з них розкачуєте, робите надрізи і в середину кладете начинку. Потім загортаєте, надаючи форму пиріжка. Ставите у духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Книші мають зарум'янитись.
Поради від Інформатора: якщо ви хочете, щоб тісто вийшло ніжнішим, то можете використовувати тільки пшеничне борошно. За такої умови воно підійде значно швидше. Насіння конопель можна перемолоти за допомогою кавомолки або блендера. У начинку можна додати трохи родзинок, це покращить смак книшів.