Кулінари відновили давній рецепт страви з Єнеїди Котляревського

Баба-шарпанина - історична страва, яка відмінно урізноманітнить ваш повсякденний та святковий стіл

Рецепт
Головний інгредієнт – риба судак.

Українська кухня дуже різноманітна та охоплює велику кількість страв. Вони дуже смачні і відображають багату історію та культуру України, а також природні умови різних регіонів. Серед найпопулярніших страв: борщ, вареники, голубці, кутя, пампушки, галушки, сало. Але є й цікавіші та витончені, які раніше готували на свята, проте наразі рецепти багатьох з таких страв незаслужено забуті.

Серед напівзабутих українських страв і запіканка з риби, яку раніше називали "Баба-шарпанина". Про запіканку згадується навіть у поемі Котляревського "Енеїда", називаючи її одним з кращих ласощів на столі царя Латина. Назва страви пішла від слова "шарпать", тобто драти, розривати на невеликі шматки. Саме так вчиняли з рибою, яка є головним інгредієнтом страви. Відомо, що традиційно для неї брали тарань чи чабаку, а на святковий стіл "шарпанину" готували з судака. Тож давайте разом приготуємо цю українську страву, яка своїм корінням сягає у давнину.

Запіканка "Баба-шарпанина"

Страва, якій понад 100 років
Страва, якій понад 100 років

Вам знадобиться:

  • судак – 1 кг
  • борошно – 1 склянка
  • олія – 2,5 ст.л.
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 1/2 шт.
  • корінь петрушки – 1/2 шт.
  • рибний бульйон – 0,5 склянки
  • гіркий і запашний перець, лавровий лист, сіль.

Як готувати:

Гарно помийте та почистіть тушку судака, розріжте його на невеликі шматки. Покладіть у каструлю, додайте корінь петрушки, цибулину, моркву, лавровий лист, перець та залийте водою. Поставте варитись десь на пів години. Вогонь має бути середній.

Тим часом обсмажте на пательні цибулю, щоб вона вийшла гарного золотистого кольору. Як буде готово, приступайте до замішування тіста. Візьміть миску та всипте у неї борошно, додайте рибний бульйон, у якому варився судак, і смажену цибулю. Гарно перемішайте. Тісто вийде рідкої консистенції, що нагадує млинцеве.

Наступний крок – розділіть рибу на невеликі шматочки і вийміть кісточки. Потім візьміть форму для запікання, змастіть її маслом та викладіть на дно шматки риби, залийте тістом. Поставте у попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте 40-45 хвилин. Запіканка має стати гарного золотистого кольору. 

Дістаньте з духовки, дайте трохи охолонуть, розділіть на шматки та смакуйте з родиною!

Порада від Інформатора: щоб зробити смак запіканки більш вираженим, можна використати різноманітні види риби. Наприклад, можна поєднати щуку з судаком. Також можна додати більше спецій до тіста. 

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube