Святі правила харчування, які виявилися неправдою

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець розповів про упередження щодо харчування

Здоров'я, харчування, корисні поради, продукти, їжа, дієта, міфи, Мінздрав
Деякі наші уявлення про світ і власне здоров'я виявились відверто застарілі.

Всі ви напевно неодноразово чули ці твердження: оптимальним є часте дробне харчування; молоко шкідливе для дорослих, адже вони не переносять лактозу; людям із захворюваннями різних органів і систем мають призначатися номерні дієтичні столи; при хворобах органів травлення не можна вживати овочів і фруктів; гострі й кислі страви можуть спричинити гастрит і виразку; їжу не можна запивати водою чи іншими напоями; гарячі супи сприяють кращому травленню та є обов'язковими в щоденному меню. Сім найпопулярніших серед українців міфів про харчування спростували в Міністерстві охорони здоров'я України

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець розповів, що попри доступність наукових даних, продовжують поширюватися псевдонаукові, суб’єктивні та упереджені твердження про харчування.

"Це відбувається на всіх рівнях: від академічного до б’ютіблогерського", - додав він.

Проте всі ці твердження - не більше, ніж міфи. Розглянемо їх детальніше і почергово.

Міф 1. Доцільність номерних дієтичних столів

Після Другої світової війни обмежувальні дієти були майже повністю виключені з лікувального процесу у країнах Західної Європи та Північної Америки. 

Дієтичні столи ніколи не досліджувалися відповідно до принципів доказової медицини, не враховують можливостей сучасної фармакологічної терапії. Вони застосовані на абсурдних обмеженнях. У більшості випадків люди не дотримуються їх. 

Міф 2. Користь дробного харчування

Часте харчування не виключає надмірного вживання їжі й не допоможе схуднути. Воно не показане при синдромі подразненого кишечника. Розумно уникати великих жирних порцій. 

Часте дробне харчування є доречним у випадку стану, коли поживні речовини засвоюються погано.

Міф 3. Шкода молока для дорослих

Менше ферменту, що травить лактозу, має лише 20% дорослих людей. Втім навіть їм НЕ варто виключати молочку з раціону, достатньо скоротити порції. А от споживання йогурту та сиру навпроти поліпшує переносність лактози.

ВАЖЛИВО! Генетичні тести не виявляють непереносність лактози. Про неї свідчить виключно поява нудоти, болю, здуття живота і діареї при споживанні більшої кількості молочних продуктів.

Міф 4. Овочі/фрукти табу при проблемах з ШКТ

Найважливіший поживний компонент рослин - клітковина. Вона забезпечує баланс мікробіому кишечника. Рослинні волокна є як у сирих, так і в приготованих овочах. Тож, при гострому запаленні краще не їсти сирі овочі, а готувати їх, скажімо, на пару. А під час ремісії є сенс повернути свіжі овочі й фрукти у свій раціон. 

Міф 5. Гострі й кислі страви провокують гастрит

Висока кислотність шлункового соку є нормою. Кислота знешкоджує небезпечні патогени й допомагає розпочати процес травлення. Слизова оболонка шлунка захищена від неї, тож гострі й кислі страви НЕ є причиною виникнення гастриту чи виразок.

До виразки призводить інфікування бактерією  Хелікобактер пілорі, що пошкоджує захисний шар шлунка.

Міф 6. Їжу не можна запивати 

Шлункова секреція адаптується до їжі, яку ми споживаємо. Кількість соляної кислоти й ферментів змінюється залежно від їжі.

Запивати їжу чи ні - справа вподобань. Це не впливає на фізіологію травлення. При цьому люди, які запивають їжу, наїдаються швидше. Це може допомогти схуднути.

Міф 7. Гарячі супи слід їсти щодня 

Перші страви корисні завдяки тому, що містять більше овочів і менше жиру та солі. При цьому переконливих доказів щодо того, що суп впливає на фізіологію травлення, немає. Недостатньо обґрунтовані й твердження, що відсутність перших страв у меню негативно впливають на ШКТ. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube