Щоденна, здавалося б, нешкідлива звичка може призвести до розвитку онкології
Багато людей починають свій день з чашки гарячого чаю або кави. Це популярний спосіб пробудити організм, отримати заряд енергії і розпочати новий день. Але не завжди такі напої виправдовують те задоволення, яке ви отримуєте. Адже вони криють у собі небезпеку. Вірніше не самі напої, а температура їх заварювання.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на дослідження лікарів, температура заварювання кави становить 90-96°C, а чаю залежно від сорту сягає від 70 до 100 °C. Так, напої занадто гарячі. Саме така температура може підвищити ризик виникнення раку горла, шлунку та стравоходу.
Зазначається, що існує зв'язок між гарячими напоями та раком стравоходу. А що стосується ризику виникнення раку горла і шлунку, то вони поки точно неясні. У 2016 році Міжнародне агентство з вивчення раку класифікувало споживання дуже гарячих напоїв як "ймовірно канцерогенне для людини". У таку категорію ризику ще входять вживання великої кількості червоного м'яса та вдихання диму з деревини.
Дослідження було проведено на Близькому Сході, в Південній Америці, Африці та Азії. Вони і підтвердили зв'язок між вживанням дуже гарячих напоїв та розвитком раку стравоходу. Зазначається, що людина, яка випиває вісім та більше чашок дуже гарячого чаю або кави на день, має майже у 6 разів вищий ризик розвитку раку стравоходу, ніж людина, яка не п'є гарячі напої.
Вживання великої кількості гарячих напоїв може пошкодити клітини слизової оболонки стравоходу. Вважається, що з часом це може призвести до розвитку раку. Адже теплове пошкодження слизової оболонки стравоходу послаблює його природний бар'єр, збільшуючи ризик подальшого пошкодження через шлунковий рефлюкс.
Дослідники вперше зробили таку заяву майже 90 років тому. Варто зазначити, що результати про можливі наслідки були отримані здебільшого з досліджень на тваринах. Так, у мишей, яким давали воду температурою до 70 °C, передракові пухлини стравоходу розвивалися частіше і швидше, ніж у мишей, яким давали холодну воду.
Ризик раку залежить від того, скільки гарячої рідини ви вживаєте протягом дня та за один прийом. Виявляється, що вживання великої кількості гарячої рідини за один прийом збільшує ймовірність пошкодження стравоходу, викликаючи термічну травму. цікаво, що значення має навіть розмір ковтка. Якщо він становить до 20 мл, то виникає тривалий тепловий опік, а якщо ковток до 12 мл – то опік помірний.
Тобто потягуючи гарячий чай чи каву, можна значно знизити його температуру, що доходить до стравоходу. Невеликий ковток кави при температурі 65°C навряд чи призведе до якихось довгострокових проблем. Однак вживання великої кількості дуже гарячих напоїв з часом може значно збільшити ризик розвитку раку стравоходу.
Температура заварювання напоїв, таких як кава, дуже висока – часто близька до температури кипіння води. Тож перш ніж їх вживати, краще почекати. Згідно з дослідженням, оптимальною температурою вживання чаю та кави є 57,8 °C.