Існує коров’яче, козяче, овече й навіть буйволине молоко
Причина того, що люди не пють свиняче молоко, полягає в біологічних, сільськогосподарських і практичних міркуваннях. Проте минулого, 2024 року, дехто Ерік Стегінк випустив новий делікатес - морозиво зі свинячого молока. Воно стало хітом у Нідерландах, де в селі знаходиться ферма Стегінка, пише IFLScience.
"Людям це дуже подобається, у нас майже закінчилися наші перші запаси. Свиняче молоко трохи жирне, приємне і вершкове", - розповів він.
Вершковість пов’язана з високим вмістом жиру в свинячому молоці - 8,5%, тоді як у коров’ячому - 3,9%. Враховуючи, що люди часто обирають варіанти коров’ячого молока з меншим вмістом жиру, продавати молоко вдвічі жирніше за найжирніше коров'яче - виглядає не дуже рентабельно. Крім того, все ж є підозри, що свиняче молоко має гірший смак.
Також існують проблеми з доїнням свиней. Коров’яче вим’я м’яке, його легко тягнути, і з нього неважко отримати молоко. У свині соски тверді й приховані, і поросятам доводиться потрудитися, щоб дістатися до них. По-друге, свиня не така ж товариська до людини, як корова. Вам було б важко навіть зловити свиню, щоб подоїти її.
По-третє, консистенція молока свині зовсім не схожа на коров’яче молоко. Воно більш водянисте. По-четверте, свиняче молоко за смаком схоже на козяче, але має ще виразніший смак, що сподобається далеко не всім.
Щоб будь-який продукт був життєздатним, його потрібно масово виробляти та продавати за ціною, яку люди готові платити. З тієї ж причини, що ми їмо курячі, а не індичі яйця, пити свиняче молоко - не є кращим варіантом порівняно з його іншими тваринними джерелами.
Кожен, хто розводить свиней, сказав би, що зі свинячого молока виходить неймовірний сир, вочевидь, через його високу жирність! Та найбільшою проблемою зі свинячим молоком на фермі є сам процес його отримання.
Проблема полягає в тому, що доїти свиней практично неможливо. Під час лактації свиноматки стають дуже агресивними. Вони не слухняні, як корови. Вони розумні, вередливі й підозрілі. Вони не люблять, аби до них лізли аж занадто близько.
Додайте до цього той факт, що у свині є до 14 сосків, які викидають молоко лише протягом 15 секунд за раз, і ви зрозумієте, чому доїти цих тварин геть непрактично. Для порівняння, корови можуть викидати молоко протягом 10 хвилин за раз. Таким чином, будь-який отриманий продукт мав би мати неймовірно високу ціну.
Отже, здається, що свиней краще залишити в спокої, коли мова заходить про молочну промисловість.