Шалата смакує як холодною, так і гарячою
Відомий український телевізійний ведучий і журналіст Костянтин Грубич 20 серпня святкує 57-й день народження. Широку популярність він отримав після виходу на екрани передач "Знак якості" і "Твій день". У 2006 році отримав премію Телетріумф у номінації "Репортер". Грубич побував у багатьох куточках України і неодноразово розповідав про побут мешканців і особливості кухні. Деякі національні страви, які передаються українцями з покоління у покоління він любить готувати і вдома.
У 2015 році Костянтин Грубич видав книгу, де зібрав унікальні рецепти української кухні, які готують у різних регіонах країни. Вона отримала назву "Смачна країна". Тоді знаний журналіст-мандрівник сказав, що це не лише кулінарна насолода, а й чудова нагода поглянути на Україну під новим кутом. Однією зі страв, яка вразила його є шалата з кулешею. Її готують на гуцульщині у спекотні літні дні, бо цей суп гарно втамовує спрагу. Тож давайте спробуємо теж приготувати цю неординарну страву, яка вразила Костянтина Грубича. Але ми її трохи ускладнили. Оригінальний рецепт дуже простий.
Берете листя салату, промиваєте і нарізаєте. Додаєте подрібнений кріп, солите і перчите. Переминаєте руками та відставляєте в сторону, щоб зійшов зайвий сік. Тим часом нарізаєте сало на кубики, обсмажуєте його до золотистого кольору у каструлі, де будете готувати страву. Додаєте трохи вершкового масла і борошна, перемішуєте.
Потім додаєте кефір і воду та доводите до кипіння на повільному вогні. Постійно помішуєте, щоб не пригоріло. Як закипіло, додаєте листя салату (це і є шалата), попередньо вичавивши зайву рідину. Солите та всипаєте сухий часник. Додаєте сметану і перемішуєте, проварюєте 4-5 хвилин. Вимикаєте вогонь, накриваєте кришкою, щоб шалата настоялась.
Переходите до приготування кулеші. Чистите картоплю та нарізаєте на кубики. Перекладаєте у каструлю з товстим дном, заливаєте водою, солите і ставите на вогонь. Як картопля звариться, додаєте до неї масло та кукурудзяну крупу. Вогонь невеликий. Постійно помішуючи доводите до стану, коли кулеша почне "дихати". Додаєте пармезан і відставляєте в сторону на пару хвилин, накривши кришкою.
Подаєте шалату у глибокій мисочці, додавши пару ложок кулеші. Смакує шалата як холодною, так і гарячою
Поради від Інформатора: пармезан можна замінити на бринзу чи інших крихкий солений сир. Кілька крапель лимонного соку можуть надати супу приємної кислинки та зробити смак інгредієнтів яскравішим. Також можна поексперементувати з різними спеціями. Наприклад, додайте копчену паприку, коріандр, зіру, хмелі-сунелі або свіжий часник для глибини і пікантності.