Старовинна волинська страва, що підкорила шлунок Антона Птушкіна

Два способи приготувати легендарну смідинську печену капусту

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Таку капусту зазвичай подають з варениками або свіжим домашнім хлібом!

22 травня народився український журналіст і тревел-блогер Антон Птушкін. Разом з іншим тревел-блогером Михайлом Кацуріним він відвідав Вінничину й привіз звідти рецепти приготування страв з капусти. У смідинських домівках капусту традиційно запікають у печі на дубових дровах. Якщо у вас немає можливості готувати страву в печі, її можна приготувати в домашніх умовах, у духовці.

Рецепти страв з капусти сподобаються всім українцям. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас кулінарну пораду. Завдяки простим інгредієнтам і цікавому процесу приготування печена капуста подарує вам смак старовинної української кухні. Ці рецепти обов’язково здивують вас і ваших гостей!

Антон Птушкін (справа) та Міша Кацурін (зліва) в Смідині.
Антон Птушкін (справа) та Міша Кацурін (зліва) в Смідині.

Смідинська печена капуста: готуємо двома срособами

Смідин має багатовікову історію - селу понад 500 років, а нині в ньому мешкає близько 1500 людей. Щороку на свято Воздвиження Хреста Господнього тутешні господині готують капусту за давніми рецептами!

Страва готується протягом цілої ночі, а вранці господині виймають її та очищають від верхніх запечених листків. Така капуста має неповторний смак, насичений колір "кави з молоком" і ніжну м'яку консистенцію.

Вам знадобиться: 

  • Вода холодна - 150 мл.
  • Розсіл огірковий - 1 л.
  • Олія - 100 мл.
  • Гірчиця з зернами - 3 столові ложки.
  • Часник - 8 зубків.
В основному печену капусту нарізають великими шматочками, додавши квашені огірки, часник, олію, сіль, перець до смаку.
В основному печену капусту нарізають великими шматочками, додавши квашені огірки, часник, олію, сіль, перець до смаку.

Як готувати:

Приготування: 1-ий спосіб

Розріжте капусту середнього розміру на чотири частини. Щільно складіть шматки до товстостінного посуду, наприклад, чавунця або гусятниці. Додайте холодну воду, щільно закрийте кришкою і поставте в духовку.

Запікайте при температурф 150 C протягом 4 годин до кремового кольору, після чого залиште страву в духовці до повного охолодження.

Унікальність цієї традиції полягає в особливому ритуалі та рецепті її приготування.
Унікальність цієї традиції полягає в особливому ритуалі та рецепті її приготування.

Приготування: 2-ий спосіб

Запікайте капусту годину за температури 200 C, потім знизьте її до 150 C і готуйте ще 2 години. Щільно набийте порізану капусту до великого чавунця, переверніть його догори дном на деко (воду не додавайте) і поставте в духовку на 2 години за температури 170 C. Після цього вимкніть духовку та залиште страву в ній до ранку.

Після запікання перекладіть капусту до посуду та залийте на добу розсолом від квашених огірків або капусти. Якщо у вас немає готового розсолу, можна зварити свіжий маринад з додаванням спецій на свій смак. Залийте капусту, щоб вона була повністю покрита маринадом. Так вона може зберігатися в холодильнику до тижня.

Порада від Інформатора: перед подаванням наріжте капусту великими шматками, змішайте з олією, подрібненим часником і зернами гірчиці. Це ідеальна закуска з автентичним смаком, смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube