Вишукана страва з традиційних інгредієнтів, але особливим методом приготування
Клітковина надзвичайно важлива для організму людини. Вона підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту, допомагає контролювати вагу та рівень цукру в крові, знижує ризик серцево-судинних захворювань, а також живить корисні бактерії в кишківнику, підтримуючи імунітет. Добова норма становить 25-30 грамів, їх дуже важливо набрати. Зробити це одними огірками чи броколі не вийде. На допомогу приходять різні страви, які є справжніми джерелами клітковими.
В таких стравах поєднано кілька продуктів, які містять велику кількість клітковини, серед них овочі (броколі, морква, картопля, шпинат), бобові (сочевиця, квасоля і горох), цільнозернові продукти та крупи (овес, коричневий рис та гречка), а також горіхи та насіння (мигдаль, чіа, льон) і сухофрукти. Головне вміти їх правильно поєднувати. Наприклад, ідеально гармонують між собою рис і буряк. З них можна приготувати неймовірне смачне бурякове різотто.
Окрім неймовірної користі ця страва цілком вегетаріанська, тому її можуть вживати люди, які дотримуються такого харчування та не вживають тваринну їжу. Давайте готувати, тим паче що інгредієнти для страви потрібні звичайні, більшість з яких є у холодильниках майже кожної господарочки.
Помийте і відваріть буряк. Половину кількості почистіть, наріжте на великі кубики і відправте у блендер. Додайте 500 мл гарячої води та перебийте до однорідної маси. Вилийте отриманий буряковий бульйон у велику каструлю і додайте гарячий овочевий бульйон.
На великій пательні чи у каструлі розтопіть вершкового масла додайте подрібнені цибулю шалот, часник та імбир. Посоліть. Готуйте протягом 8-10 хвилин постійно помішуючи. Суміш має набути золотистого відтінку. Потім додайте до неї рис та перемішайте. Лишіть на вогні на 2-3 хвилини.
Влийте до рису вино та лишіть на невеликому вогні поки не випарується. Потім поступово вливайте буряковий бульйон. Спочатку один ополоник і почекайте поки випарується, потім інший, а так далі поки не використаєте весь бульйон. Як вся рідина випарувалась влийте молоко, накрийте каструлю кришкою та зніміть з вогню.
Решту буряку наріжте невеликими кубиками, викладіть на розігріту і змащену маслом сковороду. Додайте гірчицю, кмин, карі та подрібнений перець чилі. Ще посоліть та смажте протягом 6-8 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть з вогню та додайте сік і цедру лайма. Подавайте різотто теплим, додавши зверху гострий буряк. Смачного!
Поради від Інформатора: також до різотто можна додати веганський сир або харчові дріжджі, які схожі за смаком на пармезан. Зелень додасть свіжості страві. Використовуйте спеціальні сорти рису, які мають високий вміст крохмалю і надають різотто кремової ніжності.