Це чудова альтернатива піці або іншим солоним пирогам
Сезон кабачків у розпалі. Їх можна знайти на ринках та у магазинах. Цей смачний та корисний овоч можна готувати різними способами, найпопулярнішим серед українців є обсмажені кружальця с помідорами і зеленню. Також активно вживають кабачки у вигляді вафель чи оладок. Але всі ці варіанти трохи набридли, а кабачки ще не закінчились. Тож можна спробувати приготувати їх на італійський манер.
Наприклад, можна приготувати Скарпаччу. Це тонкий пиріг, який є традиційним для італійської кухні. У класичному рецепті він готується тільки з кабачків, проте якщо додати картоплю, то вийде більш поживно. Цікаво, що назва цього пирога перекладається з італійської, як старий або потворний черевик. Є припущення, що це через товщину тіста, яка дуже тонка та схожа на підошву взуття. Рецепт доволі простий, як і спосіб приготування, тож давайте змінимо набридливі "стовпчики" на витончену скарпаччу.
Помийте та обчистіть овочі. Відділіть по 100 г кабачків та картоплі від загальної кількості на наріжте їх тонкими кружальцями, решту потріть на крупній терці. До отриманої маси додайте дві чайні ложки солі, перемішайте та залиште на годину. Потім гарно відіжміть зайву рідину. Але не викидайте її.
Переходьте до приготування тіста. До маси з кабачків і картоплі додайте дрібно нарізану цибулю та зелень, перемішайте. Потім додайте борошно і паленту чи ману крупу, а також 120 мл вичавленого з кабачків соку. Замісіть тісто. Воно має вийти за густиною як на оладки.
Візьміть форму для випічки та застеліть її пергаментом, змастіть оливковою олією. Розподіліть тісто по папері шаром приблизно 5 мм, потім викладіть зверху рядами нарізані кабачки та картоплю. Збризніть ще оливковою олією, посипте невеликою кількістю поленти і дрібкою морської солі.
Випікайте в духовці при температурі 220°C протягом 45-55 хвилин до золотистої, хрусткої скориночки. Як трохи охолоне можна смакувати.
Поради від Інформатора: щоб смак скарпаччі зробити більш виразним, додайте трохи часнику, свіжу зелень (кріп чи петрушку), а також сир (можна взяти пармезан, моцарелу чи фету). Подрібнені волоські або кедрові горіхи можуть надати страві приємний хрускіт та додатковий смак.