Фрукти безумовно потрібні нашому організму, але є нюанси, знання яких дозволить отримати з них максимум користі
Користь фруктів для здоров'я людини незаперечна. Тому включення їх у щоденний раціон є важливим кроком. Завдяки вмісту вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини, вони можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, деяких видів раку, сприяти покращенню травлення та зміцненню імунітету. Проте фрукти не мають бути основою харчування, їх вживання має бути помірним.
Як пише видання The Daily Telegraph, фрукти потрібні нам лише в невеликих дозах, цього цілком вистачить, щоб забезпечити організм всіма необхідними речовинами. За словами лікарів, набагато краще отримувати вітаміни з їжі, ніж приймати різні полівітаміни, тому що фрукти низькокалорійні, багаті від природи клітковиною та антиоксидантами.
Клітковина — вуглевод, що міститься в цільних продуктах, таких як фрукти, овочі, цільнозернові продукти, квасоля і сочевиця. Вона критично важлива для здоров'я травної системи, допомагає запобігти запорам і живить корисні кишкові бактерії, які впливають на все – від імунітету до настрою. Клітковина допомагає регулювати рівень цукру в крові і підтримує здоров'я серця, знижуючи рівень "поганого" холестерину.
Клітковина буває двох основних типів – розчинна та нерозчинна. Фрукти є відмінним джерелом обох типів, особливо якщо їх їсти зі шкіркою. У 80-грамовій порції малини міститься 5,2 г клітковини, яблука –1 г, груші – 2,5 г, ківі – 1,5 г А добова норма людини у кліткові становить 30 г.
Фрукти з високим вмістом вуглеводів, такі як банани і виноград, часто демонізують через те, що в них міститься більше цукру і калорій, ніж у ягодах, апельсинах і грейпфрутах. Але це помилка - наявна у них клітковина сповільнює травлення та допомагає запобігти перепадам рівня цукру в крові. Хоча людям з діабетом або інсулінорезистентністю слід бути обережніше з розміром порцій фруктів.
Заморожені фрукти не менш поживні, ніж свіжі, а іноді і більше. Все тому, що їх збирають в момент максимальної стиглості і швидко заморожують, зберігаючи поживні речовини. При цьому свіжі фрукти можуть кілька днів їхати до магазинів. Консервовані фрукти теж можуть бути хорошим варіантом, особливо якщо вони консервовані в соку або воді, а не в сиропі.
Хоча при заморожуванні або консервуванні фруктів можлива деяка втрата вітаміну С, але вона мінімальна. Особливо актуальні такі фрукти у зимовий період року, коли доступ до свіжих обмежений або ціна на них занадто висока. Звісно фрукти смачні й у вигляді джемів та варення, але тривала термообробка позбавляє їх водорозчинних вітамінів, особливо вітаміну С і деяких вітамінів групи В.
Смузі зараз дуже популярні. Вони смачні і корисні, а ще їх легко приготувати вдома. Починати день з фруктового смузі може здатися втіленням здоров'я, але насправді в цьому криється невелика помилка для здорового харчування - подрібнення фруктів розщеплює клітковину, особливо нерозчинну, що може сприяти більш швидкому засвоєнню цукру з фруктів.
Тому в ідеалі смузі повинні містити цілісні фрукти, а не соки, та бути збалансовані овочами, наприклад, шпинатом, тертою морквою або капустою. Ще до них можна додати білки та корисні жири у вигляді грецького йогурту чи горіхів, щоб уповільнити травлення. Також варто у смузі додавати фрукти зі шкіркою, так теж можна покрити втрату у клітковині.
Хоча цілісні фрукти, як правило, краще насичують і контролюють рівень цукру в крові, смузі можуть бути корисні тим, у кого поганий апетит або не можуть з'їсти добову норму без подрібнення.
"У більшості випадків так", - стверджують дієтологи. Шкіра багатьох фруктів - наприклад, яблук, груш, слив і навіть ківі, якщо ви можете впоратися з її текстурою — містить додаткові волокна, антиоксиданти та поживні речовини.
Однак шкірку бананів і ананасів зазвичай не вживають в їжу через її жорсткості і гіркоти. Завжди ретельно мийте шкірку, якщо збираєтеся її з'їсти.