Розсіл від огірків і не тільки дуже корисний, а ще він здатен покращити смак різних страв
Розсіл від солоних огірків, який у більшості населення нашої країни асоціюється з похміллям, часто виливають, бо не бачать потреби та користі. Насправді існує безліч варіантів, де він може бути корисним. Наприклад, у приготуванні страв, маринуванні м'яса, а ще як заправку для салатів. Ним також можна чистити посуд, відновлювати смак в'ялених огірків та використовувати як добриво для рослин.
Ось скільки користі від одного продукту. Крім того, розсіл містить корисні речовини, такі як вітамін С, вітаміни групи В, вітамін Е, магній, натрій, цинк, фосфор, калій та кальцій, які можуть зміцнити імунітет і допомогти організму. Як пише видання The Guardian, шеф-кухарі різних країн вже давно знайшли застосування розсолу та й селебріті не відстають, демонструючи, як додають у свій раціон цей продукт.
Минулого року співачка Дуа Липа вразила своїх шанувальників незвичайним, на перший погляд, вчинком. Вона налила дієтичну колу в стакан, наповнений льодом, долила розсіл з банки з солоними огірками і банки халапеньо, збовтала, а потім випила. Це відео стало вірусним у TikTok і зібрало мільйони коментарів. Всі питали навіщо.
Секрет в тому, що розсіл – ферментований продукт і тому дуже корисний. Тож вже час почати думати про нього не як про побічний продукт, а як про інгредієнт страви. Розсіл зберігає весь чудовий смак маринованих огірків, а оскільки ферментований, має майже гострий, схожий на комбучу смак. За словами шеф-кухаря ресторану Silo в Лондоні Мун Чи, вони використовують сік кімчі в заправках, в якості приправи для локшини та в тісті для млинців, а у розсолу такий самий потенціал, а може навіть і кращий.
А шеф-кухар та власник ресторану в Единбурзі Стюарт Ралстон заявив, що розсіл є чудовою приправою. Наприклад, кілька ложок розсолу з маринованих огірків зроблять картопляний салат більш цікавим. Також можна зробити заправку для салатів. Для цього треба змішати по 150 мл рослинної та оливкової олії зі 110 мл розсолу з маринованих огірків, додати 60 г діжонської гірчиці та 5 г подрібненого свіжого орегано. Все це добре перемішати і приправляти салати. Ще з заправкою гарно смакує смажена курка.
Також розсіл можна використовувати для засолювання продуктів, наприклад, м'яса птиці. Треба просто залити і дати настоятись пару годин. Розсіл зробить м'ясо ніжним та збереже вологу, тобто після запікання вона не буде сухою. Можна за допомогою розсолу також засолювати свинячі відбивні. Але тут процес більш тривалий. У розсолі відбивним треба настоятись близько доби. Так вони стануть ароматними та соковитими.
Шеф-кухарі наголосили, що повторне використання відпрацьованого розсолу – це поширена технологія ферментації. Вона має назву "зворотний сік". Потрібно зберегти невелику кількість розсолу і додайте його у нову партію, щоб прискорити процес маринування.
Тож спробуйте, можливо розсіл від огірків додасть нових акцентів вашим стравам. Якщо наважитесь вживати його самостійно, то зможете отримати покращене травлення, бо розсіл містить пробіотики та молочну кислоту.