Вісім дивовижних поєднань продуктів, які справді працюють
Популярна співачка Дуа Ліпа завірусила коктейль з дієтичної коли, соку маринованих огірків та перцю чилі - халапеньйо. Та виявляється існує куди більша кількість здавалось би на перший погляд непоєднуваних продуктів, які складають чудові кулінарні пари, як от авокадо й матча або кукурудза й кава. Вчені тепер знають, що смак формується текстурою, температурою, спогадами та навіть очікуваннями. Це пояснює, чому такі рецепти, як запропоновані Дуа Ліпою, стають хітами соцмереж в TikTok, пише The Telegraph.
Незвичайна ферментована японська паста місо, як відомо, додає глибини солоним стравам, але також є відкриттям і для солодких речей. Місо традиційно природно солодке та багате на смак умами. Поєднання місо та цукру вдало посилює складне солодко-солоне відчуття. Отже, місо можна додавати до помадок та карамелі, якою потім можна поливати смажену цибулю-порей.
В Мексиці шоколад і чилі в одній мисці існують понад тисячоліття - так, фруктова гострота чилі ідеально доповнює гіркий смак шоколаду. Поєднання високоякісного шоколадного сорбету з димними ароматами та глибиною прянощів, що походять від копченого чилі - це щось. Це десерт наступного рівня, кажуть шеф-кухарі!
Цю дивну пару подають з тартаром з тунця. Хоча поєднання може здатися дивним, землисті, злегка гіркі нотки матчі чудово контрастують із кремовим насиченням авокадо, створюючи складний, але збалансований смаковий профіль. Крім того, матча - різновид зеленого чаю, багата на антиоксиданти, а авокадо рясніє корисними жирами.
Цей дует родом з Італії - батьківщини бальзамічного оцту. Таке поєднання добре працює, тому що природна солодкість полуниці перебивається кислотністю бальзамічного оцту. Оцет також забезпечує чудовий текстурний контраст із соковитою м’якоттю полуниці. Для додаткового смаку можна додати листя базиліка. Це додає квітковий відтінок у глибину смаку.
Ці солодкі та гіркі смаки чудово доповнюють одне одного, кажуть кулінарні експерти. Вони радять поєднувати морозиво, виготовлене з соку кукурудзи, з олією, настояною на каві. Обсмажена кавова олія надає ноток фундука та гіркоти, а також справжньої пікантної нотки, яка протистоїть солодкості.
Спробуйте збити масло з краплею дуже міцного холодного еспресо та подавайте з кукурудзою на грилі, в ідеалі запеченою на барбекю в лушпинні - для ще більш димних ноток.
Дуа Ліпа також, очевидно, любить оливкову олію та ванільне морозиво, і тут вона влучила. Фруктова чи оливкова олія екстра-класу - поверх ванільного чи шоколадного морозива - вдало підсилює його солодкість та додає шару смаку.
Є також щось приємне в поєднанні двох різних видів жиру ось таким от чином. Холодне ванільне морозиво, що змішується з оксамитовою язик олією, повною перцевих ноток, звучить дивно, але це дуже розкішний досвід!
В одному з британських ресторанів подають смажену у фритюрі цвітну капусту з соусом з кленового сиропу - з перцем чилі. Поєднання кленового сиропу з цвітною капустою справді підкреслює землистість цього овоча, пояснює шеф-кухар закладу. На його думку, це чудове поєднання смаків та інший погляд на класичний кисло-солодкий соус.
Отже, змішайте яблучний оцет, кленовий сироп чи рідкий мед на сковороді та тушкуйте 15 хвилин, доки не загусне. Збийте масло - воно може бути веганським, якщо хочете - та приправте до смаку, перш ніж подавати зі смаженими у фритюрі суцвіттями цвітної капусти.
Надзвичайно солодкий фарш і тісто неймовірно добре поєднуються з гострим пікантним сиром. Особливо чудово це смакуватиме пізно ввечері, коли ви стоїте біля холодильника і, мабуть, більше не повинні їсти!
Візьміть пиріг з солодкою начинкою, розріжте його так, щоб ви могли покласти всередину пластинку солоного твердого сиру і сакуйте із задоволенням.
Подейкують, що Бейонсе обожнює банани, вмочені в томатний кетчуп. Хтось любить приправляти борщ - скибочкою солодкого кавуна, чи то пак цукром -скибочку чорного хліба. Голлівудський актор Ченнінг Тейтум начиняє солоний сендвіч з куркою й солоними огірками - солодкою арахісовою пастою.
Хтось їсть сосиски, вмочуючи їх в "Нутеллу", а до печива "Орео" додає - майонез! Тож, поєднань безліч - на все ваша фантазія та розвинений смак, уперед експериментувати.