Звісно можна все заморожувати, але не завжди це вихід та й смакувати хочеться свіжими продуктами
Наразі літо – сезон овочів та фруктів. На ринках і у супермаркетах великий вибір сезонних продуктів, вирощених на відкритому грунті. Тож хочеться придбати все і зараз. Але одразу постає питання, як ці овочі та фрукти зберегти, щоб вони не зіпсувались і кошти не були витрачені дарма.
Існує кілька простих правил, які зібрало та опублікувало видання Heart. І виходячи з цього списку, все доволі просто. Головне врахувати особливості всіх овочів та фруктів, які ви збираєтесь відправити до холодильника. Бо деякі з них не терплять одне одного, тож сусідство їм протипоказано, а інші взагалі виділяють етиленовий газ, що може призвести до гниття продуктів.
Яблука. Ці фрукти виділяють етиленовый газ, тому зберігайте їх окремо від інших продуктів. Їх можна зберігати на столі чи у шафці до тижня або в холодильнику не більше тижня.
Авокадо. Його краще зберігати на столі поки не дозріє, а тільки потім перекласти у холодильник.
Банани. Не зберігайте зелені банани в холодильнику, дайте їм дозріти на столі або у шухлядці.
Ягоди. Чорниця, ожина, полуниця та малина дуже ніжні. Щоб довше зберігались, не варто їх мити до вживання. Краще пересипте їх у сухий контейнер, накрийте кришкою та поставте у холодильнику.
Вишня та виноград. Зберігайте ці фрукти у холодильнику немитими, у закритих пластикових контейнерах або поліетиленових пакетах, мийте тільки перед вживанням.
Цитрусові. Продовжити термін придатності клементинів, грейпфрутів, лимонів, лаймів та апельсинів можна, зберігаючи їх у ящику для фруктів або у сітчастому мішечку в холодильнику. Їх також можна залишити при кімнатній температурі на тиждень. Краще обрати місце не на сонці.
Дині та кавуни. Зберігайте ці продукти в холодильнику, навіть до того, як нарізали. Так вони довше залишаться соковитими. Кавун також можна зберігати в темному сухому місці далеко від інших продуктів.
Кісточкові фрукти. Нектарини, персики та сливи потрібно зберігати у паперовому пакеті на стільниці, поки вони не дозріють. Потім перекладіть їх у холодильник, де вони зможуть пролежати ще кілька днів. Якщо фрукти дозрілі, то одразу кладіть у холодильник.
Помідори. Краще їх зберігати при кімнатній температурі, але подалі від сонця. Так вони можуть пролежати один-два тижні.
Броколі та цвітна капуста. Ці овочі дуже чутливі до етилену, тому їх найкраще зберігати в окремих ящиках холодильника або в герметичному контейнері далеко від інших продуктів, що виділяють етилен.
Селера. Зберігайте у холодильнику, попередньо загорнувши в алюмінієву фольгу.
Кукурудза. Краще цей овоч зберігати в холодильнику в лушпинні. Так вона може лишатись свіжою до кількох тижнів.
Огірки. Їх треба зберігати в холодильнику, краще в окремому ящику чи контейнері, і не мити до вживання. Цей овоч також боїться етилену.
Баклажани. Можна зберігати при кімнатній температурі, але не більше двох днів з моменту придбання, а тоді краще відправити до холодильника. Там вони можуть лишатись свіжими ще до семи днів.
Стручкову квасоля. Зберігайте її у холодильнику у дихаючому пакеті. Краще не мити до приготування.
Листові зелені овочі. Салати, листову капусту, мангольд, кучеряву капусу та шпинат слід зберігати тільки в холодильнику у вільному вигляді.
Родина цибулевих. Часник та цибулю краще зберігати у прохолодному, темному і сухому місці, окремо від джерел етилену, таких як картопля.
Гриби. Цей овоч не любить вологу, тому зберігати його треба у холодильнику і не мити до приготування..
Перець. Цілі перці слід зберігати в шухляді, але враховуючи, що вони не люблять вологу. Розрізані перці слід зберігати у герметичному контейнері в холодильнику.
Коренеплоди. Морква, буряк і редис довше лишається свіжою, якщо їх зберігати у холодильнику. А картоплю, батат і кабачки краще покласти в прохолодне, темне та сухе місце, наприклад, коморі або підвал.
Тож, як бачите, поради прості і не потребують додаткової підготовки. Враховуючи їх, зможете тривалий час насолоджуватись свіжими овочами та фруктами.