Помилки зберігання овочів і фруктів: як врятувати холодильник від гнилля

Звісно можна все заморожувати, але не завжди це вихід та й смакувати хочеться свіжими продуктами

Овочі та фрукти
Не тільки правильно зберігаємо овочі та фрукти, а ще й заощаджуємо

Наразі літо – сезон овочів та фруктів. На ринках і у супермаркетах великий вибір сезонних продуктів, вирощених на відкритому грунті. Тож хочеться придбати все і зараз. Але одразу постає питання, як ці овочі та фрукти зберегти, щоб вони не зіпсувались і кошти не були витрачені дарма.  

Існує кілька простих правил, які зібрало та опублікувало видання Heart. І виходячи з цього списку, все доволі просто. Головне врахувати особливості всіх овочів та фруктів, які ви збираєтесь відправити до холодильника. Бо деякі з них не терплять одне одного, тож сусідство їм протипоказано, а інші взагалі виділяють етиленовий газ, що може призвести до гниття продуктів.

Як правильно зберігати фрукти?

Варто враховувати сусідство
Варто враховувати сусідство

Яблука. Ці фрукти виділяють етиленовый газ, тому зберігайте їх окремо від інших продуктів. Їх можна зберігати на столі чи у шафці до тижня або в холодильнику не більше тижня.

Авокадо. Його краще зберігати на столі поки не дозріє, а тільки потім перекласти у холодильник.

Банани. Не зберігайте зелені банани в холодильнику, дайте їм дозріти на столі або у шухлядці.

Ягоди. Чорниця, ожина, полуниця та малина дуже ніжні. Щоб довше зберігались, не варто їх мити до вживання. Краще пересипте їх у сухий контейнер, накрийте кришкою та поставте у холодильнику.

Вишня та виноград. Зберігайте ці фрукти у холодильнику немитими, у закритих пластикових контейнерах або поліетиленових пакетах, мийте тільки перед вживанням.

Цитрусові. Продовжити термін придатності клементинів, грейпфрутів, лимонів, лаймів та апельсинів можна, зберігаючи їх у ящику для фруктів або у сітчастому мішечку в холодильнику. Їх також можна залишити при кімнатній температурі на тиждень. Краще обрати місце не на сонці.

Дині та кавуни. Зберігайте ці продукти в холодильнику, навіть до того, як нарізали. Так вони довше залишаться соковитими. Кавун також можна зберігати в темному сухому місці далеко від інших продуктів. 

Кісточкові фрукти. Нектарини, персики та сливи потрібно зберігати у паперовому пакеті на стільниці, поки вони не дозріють. Потім перекладіть їх у холодильник, де вони зможуть пролежати ще кілька днів. Якщо фрукти дозрілі, то одразу кладіть у холодильник.

Помідори. Краще їх зберігати при кімнатній температурі, але подалі від сонця. Так вони можуть пролежати один-два тижні.

Як правильно зберігати овочі?

Свіжі овочі дуже вибагливі, але є способи їх зберегти
Свіжі овочі дуже вибагливі, але є способи їх зберегти

Броколі та цвітна капуста. Ці овочі дуже чутливі до етилену, тому їх найкраще зберігати в окремих ящиках холодильника або в герметичному контейнері далеко від інших продуктів, що виділяють етилен.

Селера. Зберігайте у холодильнику, попередньо загорнувши в алюмінієву фольгу.

Кукурудза. Краще цей овоч зберігати в холодильнику в лушпинні. Так вона може лишатись свіжою до кількох тижнів.

Огірки. Їх треба зберігати в холодильнику, краще в окремому ящику чи контейнері, і не мити до вживання. Цей овоч також боїться етилену.

Баклажани. Можна зберігати при кімнатній температурі, але не більше двох днів з моменту придбання, а тоді краще відправити до холодильника. Там вони можуть лишатись свіжими ще до семи днів.

Стручкову квасоля. Зберігайте її у холодильнику у дихаючому пакеті. Краще не мити до приготування.

Листові зелені овочі. Салати, листову капусту, мангольд, кучеряву капусу та шпинат слід зберігати тільки в холодильнику у вільному вигляді.

Родина цибулевих. Часник та цибулю краще зберігати у прохолодному, темному і сухому місці, окремо від джерел етилену, таких як картопля.

Гриби. Цей овоч не любить вологу, тому зберігати його треба у холодильнику і не мити до приготування..

Перець. Цілі перці слід зберігати в шухляді, але враховуючи, що вони не люблять вологу. Розрізані перці слід зберігати у герметичному контейнері в холодильнику.

Коренеплоди. Морква, буряк і редис довше лишається свіжою, якщо їх зберігати у холодильнику. А картоплю, батат і кабачки краще покласти в прохолодне, темне та сухе місце, наприклад, коморі або підвал.

Тож, як бачите, поради прості і не потребують додаткової підготовки. Враховуючи їх, зможете тривалий час насолоджуватись свіжими овочами та фруктами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube