Кабачки, малина, абрикос: які овочі та фрукти треба їсти у червні, щоб бути здоровим

Сезонні овочі та фрукти, які вирощені у природних умовах, краще зберігають вітаміни і мають більш виражений смак, ніж продукти з теплиць

Які овочі та фрукти треба їсти у червні 2023
Які овочі та фрукти треба їсти у червні 2023

Червень - довгоочікуваний місяць у всіх сенсах. Це райський час, коли у супермаркетах та на ринках масово з'являються сезонні фрукти, ягоди та овочі, які необхідні для поповнення запасів вітамінів після холодних зими та весни. Смачні та ароматні, вони несуть користь для всього організму, зберігають його здоров'я, а також заряджають енергією на весь рік.

Інформатор-Україна з'ясував, на які овочі, фрукти та зелень варто звернути увагу у червні, щоб надовго зберегти здоров'я.

Корисні властивості полуниці, абрикосів, черешні, малини, вишні 2023

Полуниця

Полуниця має багато фосфору, заліза, марганцю, калію, а також різних амінокислот і вітамінів А, В, С, Е. Полуниця допомагає нормалізувати обмін речовин і рівень цукру у крові та покращує настрій. Головна ознака при виборі - аромат, він має розноситися на декілька метрів. Стигла полуниця - яскраво-червона з дещо втопленими зернятками.

Полуниця допомагає нормалізувати обмін речовин.Фото: Engin Akyurt
Полуниця допомагає нормалізувати обмін речовин.Фото: Engin Akyurt

Якщо ягоди бордового кольору - полуниця перележала. Світлі кінчики видають недозрілу полуницю. Зверніть увагу на хвостики, вони мають бути яскравими та свіжими.

Абрикоси

Соковиті помаранчеві плоди містять велику кількість каротиноїдів, калію, а також пектину. Останній ефективно та м'яко очищає кишківник, сприяє зростанню в ньому корисних бактерій. Щоб фрукт не розчарував, варто звернути увагу, щоб на плодах не було пошкоджень та ознак зволоженості, колір має бути рівним, без плям.

Абрикоси очищають кишківник. Фото: Tetyana Kovyrina
Абрикоси очищають кишківник. Фото: Tetyana Kovyrina

При натисканні на фрукт він повинен тримати форму, якщо залишилася ямка - абрикос почав псуватися.

Вишня та черешня

Вони містяться калій, кальцій, фосфор, магній, йод, залізо, вітаміни. Черешню та вишню збирають вже стиглими, тому у ягід короткий термін зберігання.

У вишнях та черешнях багато кальцію та калію. Фото:  Porapak Apichodilok
У вишнях та черешнях багато кальцію та калію. Фото:  Porapak Apichodilok

При виборі корисної черешні варто звернути увагу на плодоніжки - вони повинні бути зеленими. Це означає, що черешню чи вишню зібрали нещодавно. Запах має бути приємним, без ознак гнилуватості чи бродіння, а сама ягода має бути пружною та блискучою, без тріщин.

Малина

Ягода добре вгамовує спрагу і покращує травлення. Містить велику кількість вітаміну С, допомагаючи при застуді.

У малині багато вітаміну С. Фото: Robert Bogdan
У малині багато вітаміну С. Фото: Robert Bogdan

Стигла малина повинна мати яскраво-рожевий колір і бути м'якою, але не м'ятою. Яскраво виражений приємний аромат теж говорить про те, що ягода готова до вживання.

Корисні властивості кабачків, орігків, помідорів, зелені 2023

Свіжа зелень: салат, петрушка, кріп, зелена цибуля, селера, базилік, кінза, черемша

Зелень, зелені листові овочі містять жирні кислоти омега-3, які знижують запалення та відновлюють суглоби. Чудове харчування для суглобів, особливо актуальне для веганів.

Чудове харчування для суглобів. Фото: Karolina Grabowska
Чудове харчування для суглобів. Фото: Karolina Grabowska

Ефект аналогічний білковим продуктам, що захищають структуру суглобів. Найголовніша перевага рослинних жирів у тому, що вони діють як мастило для суглобів, зв'язок, артерій та клітин.

Молоді кабачки

Тут вітаміни А, В1, В2, С, РР, калій, кальцій, магній, цинк, мідь та марганець, залізо, сірка, молібден, титан, алюміній, фосфор та натрій, які допоможуть вивести солі з організму та покращити роботу суглобів.

Кабачки корисні для суглобів
Кабачки корисні для суглобів

Огірки

Огірок – відмінне джерело кремнезему, що сприяє правильній побудові сполучної тканини у кістках, м'язах, хрящах, зв'язках та сухожиллях.

Помідори

Помідори містять головні антиоксиданти – вітамін С (до 40% денної норми, нарівні з цитрусовими), бета-каротин, вітаміни групи В. А це міцний імунітет, підтримка здоров'я наших судин, кісток, зубів, волосся, нігтів, молодість шкіри.

Кислоти і клітковина у поєднанні дають потужний детокс - ефект, очищають організм від шкідливих речовин, що накопичилися.

Помідор ощищає організм, як детокс. Фото: Rauf Allahverdiyev
Помідор ощищає організм, як детокс. Фото: Rauf Allahverdiyev

У помідорах багато різних мікроелементів, особливо калію, магнію, заліза. А ще міститься такий рідкісний антиоксидант, як лікопен, корисний, у тому числі й для профілактики остеопорозу (втрати з віком кісткової маси).

Молода капуста

Мало хто знає, але капуста - це найкраще джерело кальцію для кісток, а ще вона багата вітаміном С, головним антиоксидантом, та містить цілий комплекс амінокислот.

Нагадаємо, раніше Інформатор розповідав про корисні властивості полуниці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube