Хитрий спосіб продовжити собі життя за допомогою кави

Цей напій дійсно може допомогти, але треба правильно його готувати

Кава
Помірне споживання кави має позитивний вплив на здоров'я людини.

Навколо користі кави не одне десятиліття точиться чимало суперечок. Одні вчені кажуть, що антиоксинанти, які містяться в каві, є корисними для здоров'я, можуть покращити фізичну та розумову активність, а інші – що її споживання призводить до проблем зі сном та тиском. Проте ще є дослідження, яке спрямоване на те, як кава впливає на тривалість життя.

Його висновками поділилось видання ScienceAlert. Зазначається, що проводила дослідження група під керівництвом вчених з Університету Тафтса (США). Головна ідея цього досліду полягала у тому, щоб визначити, чи має значення для організму людини те, що додається до кави. А саме цукор, молоко та інші домішки. Та чи дійсно кава знижує ймовірність ранньої смерті.

Чорна кава та ризик смертності

Кави може допомогти подовжити вам життя, але треба правильно готувати 1
Цукор, молока або вершки знищують корисні властивості кави

Для того, щоб отримати максимально повні дані та дійсно встановити зв'язок між споживанням кави та ризиком смертності, команда вчених опрацювала дані по 46 332 дорослих людей у віці 20 років і старше. Всі вони проходили різні медичні обстеження протягом 9-11 років. Саме їх потім зіставили зі споживанням кави.

І так, дослідники заявили, що у любителів кави спостерігався нижчий ризик смертності з будь-якої причини. Але це стосується тільки тих людей, які вживали каву без домішок. У тієї групи людей, що додавали цукор та молоко або вершки до кави, ця статистична значимість зникала. Загалом вживання чистої чорної кави, або кави з мінімальним вмістом цукру пов'язують з 14% зниженням ранньої смерті у порівнянні з повною відмовою від кави.

Проте вчені відмітили, що йдеться не про безмежне споживання кави. Оптимальна добова норма становить дві-три чашки. Ще вони додали, що зв'язок вживання кави та користі здоров'ю передбачав, що у її складі є кофеїн. Тож у любителів кави без кофеїну, згідно з дослідженням, не побачили різниці у показниках смертності.

 У чому полягає користь кави

Кава може допомогти подовжити вам життя, але треба правильно її готувати 2
Кофеїн корисний для людини

Користь кави для здоров'я людини обумовлена її біоактивними сполуками, а саме кофеїном, поліфенолами, дитерпенами та іншими органічними кислотами і ефірними оліями. Але результати дослідження показують, що додавання цукру і насичених жирів може знизити користь для здоров'я.

Помірне вживання кави може, зокрема, покращити концентрацію уваги і підвищувати енергію, знизити ризик виникнення захворювань, таких як діабет 2 типу, хворобу Альцгеймера, Паркінсона та деяких видів раку. Проте це дослідження, ще не завершено і вченим потрібен час для того, щоб вивчити як саме компоненти кави можуть захищати від ранньої смерті. Ймовірно, задіяно безліч чинників, включаючи те, коли саме ви вживаєте цей напій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube