Підступний фрукт. Який продукт псує смузі - відповідь науковців

Читать на русском

Опинившись у компанії з ягодами, банани пригнічують антиоксиданти, необхідні для роботи серця

Читать на русском
їжа
Банан - самодостатній фрукт, і є його краще споживати окремо від смузі.

Опинившись у компанії з ягодами, банани пригнічують антиоксиданти, необхідні для роботи серця

Один із найкращих компонентів смузі, що робить його густим та вершковим, виявляється, потрібно виключити при приготуванні цього напою. Такого неприємного висновку дійшли вчені з Каліфорнійського університету в Девісі (USD). Вони виявили, що банан у складі смузі знищує антиоксиданти, що містяться в ягодах, повідомляє видання Science Alert.

Що таке антиоксиданти та навіщо вони нам?

Це біологічно активні сполуки, які ще називають флавонолами, які містяться у ягодах, яблуках, грушіхах, винограді, персиках, какао, чаї, темному шоколаді. Споживання флаванолів корисне для профілактики серцево-судинних захворювань, але в нашому раціоні їх найчастіше не вистачає.

У процесі їжі вони швидко всмоктуються в кров, переробляються та утворюють метаболіти, які захищають людину від хвороб серця.

І що тут псує банан?

Уявимо, що у складі смузі була ожина, персик і груша – продукти з високим вмістом флавонолів. І ми отримали напій, що покращує тиск, рівень холестерину та цукру в крові. Але при додаванні до нього банана майже вся користь зникає, оскільки метаболітів залишається дуже мало.

Як проходили дослідження?

Половині групи добровольців дали спочатку ягідний коктейль, багатий на флавоноли, половині - просто капсулу з флавонолами. Рівень метаболітів у крові підвищився у всіх. Але коли ягідний смузі замінили на бананово-ягідний, кількість метаболітів зменшилася на 84% і в самому напої, і в організмах учасників дослідження.

Під час приготування вітамінного напою варто враховувати сумісність інгредієнтів
При приготуванні вітамінного напою варто враховувати сумісність інгредієнтів.

Що ж шкідливого міститься у банані?

Виявилося, що винен фермент зі складною назвою поліфенолоксидаза (РРО). Беручи участь у процесі окиснення, саме він робить банан коричневого кольору, до того ж руйнує флаваноли.

Вчені переконалися, що банани дійсно знищують антиоксиданти у шлунку людини. Для цього на другому етапі випробувань добровольці пили дві смузі одночасно, кожен з яких був у чистому вигляді – ягідний та банановий. З'ясувалося, що після цього у крові учасників метаболітів просто немає – їх “з'їв” банан.

При цьому підтвердилося, що при пригніченні активності ферменту РРО в бананах флаваноли в смузі залишаються неушкодженими.

Чи є підходяща компанія для банана?

Банан практично ідеальний сам по собі, завдяки досить високій калорійності та купи корисних речовин - калій, кальцій, залізо, фосфор. А ще в ньому є триптофан, що трансформується у “гормон щастя” серотонін. Тож фрукт виходить цілком самодостатній.

Не рекомендується поєднувати банани з молоком, солодощами, динею, кавою, алкоголем, а тепер ще й додавати до смузі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналіІнформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.