Малина, полуниця, чорниця: які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку

Ягоди - відмінне джерело вітамінів. Якщо влітку їх є вдосталь, то на зиму їх краще заморозити. В обох випадках вдасться отримати справжню "вітамінну бомбу"

Які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку
Які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку

Ягоди – джерело вітамінів, антиоксидантів, а також зручний варіант для перекусу. Влітку краще віддавати перевагу сезонним ягодам, а взимку допоможе їх заморожування. У результаті кожен може забезпечити себе вітамінами на весь рік. 

Інформатор Україна вирішив з'ясувати, які ягоди корисні та чому.

Чому ягоди важливі

Ягоди обов'язково потрібно включати до щоденного раціону й на це є кілька причин:

  • корисні властивості ягід та їх багатий склад дозволяють поповнювати запаси вітамінів та мікроелементів;
  • ягоди містять антиоксиданти, які захищають клітини організму від старіння, сприяють профілактиці онкологічних захворювань;
  • ягоди важливі для краси шкіри, волосся, нігтів;
  • ще один цінний компонент ягід – клітковина, необхідна для нормального травлення;
  • низька калорійність.

Загалом ягоди — це вибір людини, яка стежить за здоров'ям, фігурою, прагне зробити харчування збалансованим та правильним.

Найкорисніші ягоди: трійка лідерів

У переліку не буде екзочитних ягід, натомість зібрані найкорисніші, які варто ввести до раціону. Їх можна виростити самостійно, придбати на ринку чи у магазині.

Малина

Малина містить багато вітамінів. Фото: Robert Bogdan,
Малина містить багато вітамінів. Фото: Robert Bogdan,

Малина -  ягідний лідер. У свіжому вигляді малина зберігається не дуже добре, а тому потрібно їсти її свіжою, заморожувати, сушити, готувати компоти, желе чи варення.

Корисні властивості малини пов'язані з багатим складом: у ній містяться кальцій, магній та вітамін С. Калорійність невелика: 64 кал на 100 г.

Полуниця

Полуниця важлива під час вагітності. Фото: Jenna Hamra
Полуниця важлива під час вагітності. Фото: Jenna Hamra

Найсмачнішою та найароматнішою полуниця буває лише влітку. Тому варто подбати  про заморожування полуниці під час сезону її збирання. Взимку полуницю можна розморозити і додавати до каш, компотів, випічки, десертів.

Полуниця багата на кальцій, магній, калій і фолієву кислоту — одну з форм вітаміну В9, особливо важливого для організму у період вагітності. Через це можна вважати полуницю однією з найкорисніших ягід для жінок. У ній багато вітаміну С, навіть більше, ніж у лимоні. Полуниця багата на клітковину.

Чорниця

Чорниця збереже молодість. Фото: Veeterzy
Чорниця збереже молодість. Фото: Veeterzy

Чорниця - смачна ягода для краси та молодості. Це справжній суперфуд, адже у ній є клітковина, вітаміни В та С, багато калію та антиоксидантів. Вони разом можуть знизити ймовірність розвитку раку, проблем із серцем та судинами.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що у Харкові встановили солодкий рекорд у 2023 році: тут  випекли найбільшу паляницію зі смаком полуниці. 
 
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.
Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube