Малина, полуниця, чорниця: які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку

Читать на русском

Ягоди - відмінне джерело вітамінів. Якщо влітку їх є вдосталь, то на зиму їх краще заморозити. В обох випадках вдасться отримати справжню "вітамінну бомбу"

Читать на русском
Які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку
Які ягоди найкорисніші та чому їх треба їсти влітку та взимку

Ягоди - відмінне джерело вітамінів. Якщо влітку їх є вдосталь, то на зиму їх краще заморозити. В обох випадках вдасться отримати справжню "вітамінну бомбу"

Ягоди – джерело вітамінів, антиоксидантів, а також зручний варіант для перекусу. Влітку краще віддавати перевагу сезонним ягодам, а взимку допоможе їх заморожування. У результаті кожен може забезпечити себе вітамінами на весь рік. 

Інформатор Україна вирішив з'ясувати, які ягоди корисні та чому.

Чому ягоди важливі

Ягоди обов'язково потрібно включати до щоденного раціону й на це є кілька причин:

  • корисні властивості ягід та їх багатий склад дозволяють поповнювати запаси вітамінів та мікроелементів;
  • ягоди містять антиоксиданти, які захищають клітини організму від старіння, сприяють профілактиці онкологічних захворювань;
  • ягоди важливі для краси шкіри, волосся, нігтів;
  • ще один цінний компонент ягід – клітковина, необхідна для нормального травлення;
  • низька калорійність.

Загалом ягоди — це вибір людини, яка стежить за здоров'ям, фігурою, прагне зробити харчування збалансованим та правильним.

Найкорисніші ягоди: трійка лідерів

У переліку не буде екзочитних ягід, натомість зібрані найкорисніші, які варто ввести до раціону. Їх можна виростити самостійно, придбати на ринку чи у магазині.

Малина

Малина містить багато вітамінів. Фото: Robert Bogdan,
Малина містить багато вітамінів. Фото: Robert Bogdan,

Малина -  ягідний лідер. У свіжому вигляді малина зберігається не дуже добре, а тому потрібно їсти її свіжою, заморожувати, сушити, готувати компоти, желе чи варення.

Корисні властивості малини пов'язані з багатим складом: у ній містяться кальцій, магній та вітамін С. Калорійність невелика: 64 кал на 100 г.

Полуниця

Полуниця важлива під час вагітності. Фото: Jenna Hamra
Полуниця важлива під час вагітності. Фото: Jenna Hamra

Найсмачнішою та найароматнішою полуниця буває лише влітку. Тому варто подбати  про заморожування полуниці під час сезону її збирання. Взимку полуницю можна розморозити і додавати до каш, компотів, випічки, десертів.

Полуниця багата на кальцій, магній, калій і фолієву кислоту — одну з форм вітаміну В9, особливо важливого для організму у період вагітності. Через це можна вважати полуницю однією з найкорисніших ягід для жінок. У ній багато вітаміну С, навіть більше, ніж у лимоні. Полуниця багата на клітковину.

Чорниця

Чорниця збереже молодість. Фото: Veeterzy
Чорниця збереже молодість. Фото: Veeterzy

Чорниця - смачна ягода для краси та молодості. Це справжній суперфуд, адже у ній є клітковина, вітаміни В та С, багато калію та антиоксидантів. Вони разом можуть знизити ймовірність розвитку раку, проблем із серцем та судинами.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що у Харкові встановили солодкий рекорд у 2023 році: тут  випекли найбільшу паляницію зі смаком полуниці. 
 
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.