Чим корисний і небезпечний цей фрукт - пояснює лікар Комаровський
Хурма відома людству сотні років. В перекладі це слово означає "їжа богів" або "божественний вогонь". Популярний лікар Євген Комаровський розповів про користь та недоліки цього фрукта.
По-перше, вона смачна. По-друге, має в своєму складі (чим дуже корисна):
Хурма дуже корисна при:
Чим же унікальна хурма? Її таніни (дають присмак терпкості) має в'яжучу дію. Вони здатні зв'язуватись з білками слини та вступати в реакцію зі шлунковим соком. В результаті контакту таніну шибуолу та шлункового соку утворюється грудка з їжі. В надзвичайно рідких випадках вона здатна викликати кишкову непрохідність, закреп чи загострення геморою.
Мова про ризик для здоров'я йде тільки тоді, коли йдеться про хурму з в'яжучими властивостями. Якщо їх немає, їжте на здоров'я. Однак людям, схильним до закрепів, лікар рекомендував їсти хурму потрошку.
Те саме стосується дітей. Дорослі мають спершу пробувати хурму самі, перш ніж давати її дітям. Не купуйте надто терпку хурму, радить лікар Комаровський. Адже терпкість - є захисною властивістю цієї ягоди.
Пам'ятайте, що чим більш стигла хурма - тим менш вона терпка. Тому навіть якщо ви вже купили терпку хурму, покладіть її в один зіп-пакет, наприклад, з бананами на пару днів і дочекайтесь, доки вона достигне, радить лікар. Крім того, її можна вимочувати в теплій воді чи оцті або обдавати окропом, аби зменшити терпкість.
Кому не варто їсти хурму:
Також лікар не радить поєднувати хурму з молоком та алкоголем. Ще одна порада - не їжте хурму натщесерце.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.