Періодичне голодування впливає на мозок: чи потрібна така дієта

Експеримент китайських учених показав несподівані результати

Здоров'я, наука, мозок, вчені, лікарі, медицина, голодування, дієта
Більше мільярда людей у всьому світі страждають ожирінням

Китайські вчені зробили важливе відкриття: періодичне голодування призводить до значних змін як у кишечнику, так і в мозку, що може відкрити нові можливості для підтримки нормальної ваги. Це може допомогти здолати кризу ожиріння, в яку потрапило людство. 

Адже більше мільярда людей у всьому світі страждають ожирінням, що призводить до підвищеного ризику багатьох проблем зі здоров’ям, від раку до серцевих захворювань. Знання більше про те, як наш мозок і кишківник залежать одне від одного, може мати величезне значення для ефективної профілактики та зменшення ожиріння, пише Sciencealert.

В експерименті взяли участь 25 добровольців з ожирінням. Протягом 62 днів їх обмежували в калоріях та в деякі дні змушували голодувати. Проєкт носив назву - програма періодичного обмеження енергії або дієта IER. Учасники дослідження не лише схудли - у середньому на 7,6 кг (7,8% маси тіла). Вчені зафіксували зміни у мозку учасників програми та в мікробіомі їхнього кишечника. 

"Нам вдалося показати, що дієта IER змінює вісь мозок-кишечник-мікробіом людини. Зміни, які спостерігаються в мікробіомі кишечника та в активності ділянок мозку, пов’язаних із залежністю, під час і після втрати ваги є дуже динамічними", - пояснили дослідники з китайського центру охорони здоров’я.

Зміни мікробіома кишечника, проаналізовані за допомогою зразків калу та аналізів крові, виявились пов’язані з певними ділянками мозку. Зміни ж в активності мозку помітили завдяки скануванню функціональної магнітно-резонансної томографії. Вони відбувались на ділянках мозку, важливих для регуляції апетиту та залежності, включаючи нижню фронтальну орбітальну звивину.

Наразі неясно, що спричиняє ці зміни, чи кишківник впливає на мозок чи навпаки. Однак ми знаємо, що кишечник і мозок тісно пов’язані між собою, тому лікування певних ділянок мозку може бути способом контролювати споживання їжі.

"Вважається, що кишковий мікробіом взаємодіє з мозком складним двонаправленим способом. Мікробіом виробляє нейротрансмітери та нейротоксини, які потрапляють у мозок через нерви та кровообіг. Натомість мозок контролює харчову поведінку, а поживні речовини з нашого раціону змінюють склад мікробіому кишечника", - говорять вчені.

Наприклад, бактерії Coprococcus comes і Eubacterium hallii були негативно пов’язані з активністю в лівій нижній лобовій орбітальній звивині, області, яка бере участь у виконавчих функціях, включаючи нашу силу волі, коли мова заходить про їжу.

"Наступне питання, на яке потрібно відповісти, - це точний механізм, за допомогою якого кишковий мікробіом і мозок взаємодіють у людей з ожирінням, у тому числі під час втрати ваги. І які конкретні мікробіоми кишківника та ділянки мозку мають вирішальне значення для успішного схуднення та підтримки нормальної ваги", - пояснили біомедики з Китаю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube