Не тільки галюциногенні: правильні гриби покращують настрій і концентрацію

Також гриби зміцнюють імунну систему і захищають мозок

Гриби, продукти, їжа, дієта, харчування, корисні поради, здоров'я
Багаті на рослинні хімічні речовини та антиоксиданти, гриби є смачним, поживним джерелом енергії.

Низькокалорійні та жирні, але багаті вітамінами, гриби є корисною поживною силою та смачним доповненням до будь-якої страви. М'ясисті й затишні, вони є одними з найуніверсальніших інгредієнтів, які ви можете знайти у своєму холодильнику. Як підсумовує клінічний дієтолог Єва Хамфріс, гриби особливо багаті на захисні антиоксиданти.

Щоденне вживання кількох додаткових грибів на тарілці, безумовно, може покращити ваше харчування в усіх відношеннях. Ось чому.

Гриби містять вітаміни 

У 2021 році дані великого дослідження показали, що люди, які споживають найбільше грибів - живуть довше. А все через те, що гриби мають низький вміст калорій, насичених жирів і натрію. Водночас вони багаті на мінерали та необхідні вітаміни.

Гриби містять вітаміни групи В, калій, селен, мідь та цинк у різних кількостях. Під впливом сонячного світла під час фази росту вони також можуть виробляти вітамін D. 

Гриби зміцнюють імунну систему

Гриби мають клітинні стінки, багаті на різні форми клітковини. Вона ж має пребіотичну дію, підтримуючи ріст корисних кишечних бактерій. Дослідження показують, що наші кишкові бактерії постійно спілкуються з імунною системою, і цей постійний зв'язок полегшується, якщо їсти гриби.

Цей зв'язок має вирішальне значення для підтримки імунного балансу, і якщо він порушується, ми піддаємося більшому ризику запальних захворювань.

Гриби сприяють роботі мозку

Вживання різних грибів може мати користь для інтелектуального здоров'я. Також вчені виявили прояви зниження тривожності та депресії у тих, хто їсть гриби. Отже, їжте гриби, аби мати гарний настрій та чудову концентрацію!

Різні види грибів містять різні біоактивні хімічні речовини. Наприклад, широкодоступні білі печериці містять біоактивні речовини, які називаються ергостеролами, гливи містять ерготіонеїн, тощо. Кожна з цих хімічних речовин може мати захисний вплив на мозок, виходячи з досліджень у пробірках.

Лысовы гриби - чудове доповнення до локшини і рагу.
Лісові гриби - чудове доповнення до локшини й рагу.

Біодобавки з грибами

Хоча в TikTok та інших соціальних мережах процвітає цілий всесвіт грибних порошків, кави та жувальних цукерок, наразі немає заяв про користь для здоров’я від добавок з лікарських грибів, через брак доказів. А якщо ви купуєте добавки, найкраще обрати компанію, яка чітко заявляє, що вони проводять випробування на важкі метали та токсини.

Гриби природним чином накопичують важкі метали, такі як миш’як та кадмій, що пов’язані з негативними наслідками для здоров’я. Наразі немає вимог щодо випробувань грибних порошків на важкі метали. Але, на щастя, деякі компанії роблять це добровільно.

Ось як смачно приготувати гриби

Грибний кулінарний шедевр від Марічки Падалко

Як у найкращих ресторанах світу: рецепт гостро-кислого густого супу з грибами

Зимове рагу з грибами, гарбузом та гострою паприкою

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube