Лате та капучино зростуть у ціні до 100 гривень: чому дорожчає кава

Кліматичні зміни також поставили під загрозу створення найпопулярнішого сорту – арабіки

Ціни на каву
За горнятко кави доведеться заплатити 100 гривень. Колаж: Інформатор

Минулого тижня на нью-йоркській біржі ціни на каву сягнули максимуму майже за 50 років. Причина у побоюванні щодо глобального дефіциту постачання кави через екологічні проблеми у Бразилії та В'єтнамі. Водночас через кліматичні зміни може зникнути сорт арабіка, який є найпопулярнішим у світі.

Про це йдеться у дослідженні “РБК-Україна”. Через все це українцям у 2025 році доведеться віддавати за горнятко кави 100 гривень.

Посуха в Бразилії, яка тривала з квітня по вересень 2025 року, і стала однією з головних причин зростання цін. Трейдерська компанія Volcafe заявила, прогноз виробництва арабіки в країні зменшили до 34,4 млн мішків. Це на 11 млн менше, ніж очікувалося. А Бразилія забезпечує 40% світового кавового ринку.

Водночас були проблеми і у В'єтнамі, який є другим найбільшим у світі експортером кави. Країну накрили посухи та сильні дощі, через що ціна робусти зросла до рекордних $5 694 за тонну.

А 10 грудня на 4,7% піднялися 'ф'ючерси на арабіку. Таким чином вони досягнули $3,44 за фунт, що перевищило рекорд 1977 року.

За прогнозом чемпіона Великої Британії з приготування кави Вадима Грановського, в Україні кава теж подорожчає. Всі причини впливають як на вартість продукції в магазинах, так і на ціну чашки кави у кав'ярнях.

“Наприкінці січня велика мережа кав'ярень коригувала ціну шляхом запасів, але вже навесні вартість кави зросте на 80-100%, чашка еспресо коштуватиме близько 70 гривень, а лате чи капучино — до 100 гривень”, – прогнозував співвласник Ескобар Coffee Roasters Андрій Тітов.

Експерт зауважив, що стабілізація ціни на каву очікується не раніше липня 2025 року. Втім, навіть тоді зниження буде незначним.

В Україні зростають ціни

На українському ринку цукру спостерігається зростання цін, темпи якого можуть прискоритися на початку 2025 року. Відпускні ціни виробників за минулий тиждень зросли в середньому на 1−1,5 грн./кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23−24,50 грн./кг. Про це повідомили у Всеукраїнській Аграрній Раді. Основні причини такого підйому — початок відновлення експорту. Українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки.

Також в Україні продовжує зростати вартість свинини. Грудинка подорожчала з 167,72 грн/кг до 179,29 грн/кг, а лопатка зросла в ціні із 172,27 грн/кг до 177,40 грн/кг. Однак цьогоріч, у порівнянні з 2023 роком, розбіжність між цінами на куряче філе та свинину, навпаки, зменшилася.

Також у листопаді ціни на хліб у роздрібній торгівлі можуть зрости ще на 10−15%. У разі, якщо цього не станеться, виробники будуть змушені зменшувати обсяги постачань до магазинів. Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів та голова компанії Київ Хліб Юрій Дученко. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube