Ціни на каву цього року підвищилися через серйозні перебої з постачанням від ключових виробників – Бразилії та В'єтнаму
Поганий врожай кавових бобів та цукрової тростини через погодні умови гонить світові ціни вгору. Український же буряковий цукор дорожчає через збільшення експорту. Аграрії очікують, що у 2025 році вони зможуть вивозити з України ще більше солодкого продукту.
Ф'ючерси на каву в Нью-Йорку зросли до найвищого рівня з 1997 року на тлі побоювань щодо врожаю у провідних виробників, пише Bloomberg. Ціни на каву цього року підвищилися через серйозні перебої з постачанням від ключових виробників – Бразилії та В'єтнаму. Арабіка, елітний сорт, якому надають перевагу у спеціальних напоях, 25 листопада зросла на 3%. Ф'ючерси на арабіку зросли на 2,4% – до $3,0935 за фунт. Зростання арабіки в ціні цього року досягло вже 64% проти 40% у вересні. Бюджетніший сорт робуста, що використовується в розчинних напоях, нещодавно досяг найвищого рівня з 1970-х років.
Виникли побоювання, що постачання з Бразилії скоротяться після тривалої посухи, що пошкодила кавові дерева. Це може призвести до зниження виробництва наступного сезону.
Тиск посилюється можливістю того, що високі темпи експорту арабіки цього року можуть призвести до низьких запасів до кінця поточного сезону. Служба іноземних сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США прогнозує, що запаси бразильської кави досягнуть лише 1,2 млн мішків до кінця поточного сезону в червні, що на 26% менше, ніж торік.
На українському ринку цукру спостерігається зростання цін, темпи якого можуть прискоритися на початку 2025 року. Відпускні ціни виробників за минулий тиждень зросли в середньому на 1−1,5 грн./кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23−24,50 грн./кг. Про це повідомили у Всеукраїнській Аграрній Раді. Основні причини такого підйому — початок відновлення експорту. Українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки.
«За очікуваннями ситуація мала бути гіршою для виробників без експорту до Європи. Але наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки, що підтримує позиції», — зазначили аналітики.
З наступного року планується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може також суттєво вплинути на цінову динаміку в сторону підвищення. Експерти прогнозують, що в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції. Крім того, ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на ціни в Україні.
«У Бразилії фіксуються певні проблеми, і це може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. За рахунок цього у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку», — уточнили аналітики.
У свою чергу українські виробники можуть скористатися цією ситуацією для розширення присутності на міжнародному ринку та підвищення конкурентоспроможності.
Цьогорічна посуха в Україні не мала глобального впливу на врожай і ціни сільгоспкультур, але її наслідки можуть бути відчутними вже у 2025 році. Про це у вересні 2024 року заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. За його словами, особливо це вплине на врожай озимих. Кліматичні зміни, сказав він, цього року частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим десь на 12%. Спека вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока і відповідно зросли ціни на молочні продукти. Натомість суттєвих коливань у виробництві м'яса птиці, свинини, великої рогатої худоби, яєць немає. Також очікується гарний урожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн тонн, а внутрішнє споживання становить 900 тисяч тонн. Тобто цукру буде достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту. Врожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більш ніж достатньо.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.