Рецепт двох страв, які Клопотенко готував у Києво-Печерській Лаврі

До столу українці на Різдво подавали не завжди 12 страв, їхня кількість змінювалась з часом: колись страв було 3, 7 і 9

Різдво, рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
Страви, які готували наші пращури на Різдво, різнилися в залежності від регіону України

Імбирні пряники та індичка сьогодні є стійкими асоціаціями з Різдвом, однак, запозиченими. Шеф-кухар Євген Клопотенко в рамках освітньої програми проєкту "Реальна історія" показав, які страви на Різдво готували наші пращури. Серед них квасоля яська з грибами та пиріг з рибною ікрою.

Рецепти різдвяної яськи з грибами та пирога з ікрою мойви сподобаються всім українцям! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор вже традиційно має для вас кулінарну пораду. 

Яська з грибами

Вам знадобиться:

  • Цибуля – 2 штуки.
  • Консервована квасоля – 100 г.
  • Печериці – 400 г.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Олія – 2 столові ложки.
  • Сіль – 1/3 чайної ложки.  
  • Перець – до смаку.
  • Зелень (кріп, петрушка) – для подачі. 

Як готувати: 

Почистьте цибулю та наріжте її кубиками. Гриби помийте, просушіть та наріжте на чверті. Розігрійте пательню з олією, викладіть овочі та смажте 5-7 хвилин.

Додайте до цибулі та грибів сіль, перець, розчавлений зубчик часнику, квасолю. Накрийте кришкою і тушкуйте ще 5 хвилин. Прикрасьте дрібно нашаткованою зеленню й подавайте. Смачного!

Яською наші пращури називали квасолю. Її готували з цибулею, часником, грибами та зеленню.
Яською наші пращури називали квасолю. Її готували з цибулею, часником, грибами та зеленню. Фото courses.klopotenko.com

 Пиріг з ікрою мойви

Вам знадобиться:

  • Пшоно – 200 г.
  • Ікра мойви – 50 г.
  • Цибуля ріпчаста – 2 штуки.
  • Печериці – 400 г.
  • Олія – 100 мл.
  • Листкове тісто – 250 г.
  • Борошно – для підсипки. 
  • Сіль – до смаку.
  • Яйце – 1 штука.

Як готувати: 

Пшоно добре промийте під проточною водою, закиньте у воду, що кипить, та варіть 5 хвилин. Цибулю обчистить та наріжте мілким кубиком. Далі смажте її до золотистої скоринки та змішайте з пшоном.

Пшоняну масу покладіть у форму та підморозьте. Гриби поріжте навпіл і обсмажте до золотавої скоринки. Далі перебийте їх в блендері. Потім розкатайте листкове тісто і поріжте його на квадратики 7 на 7 см.

Промастіть тісто грибами, викладіть ікру мойви та зверху підморожену кульку пшоняної маси. Заверніть виріб. Викладіть на пергамент, змастіть яйцем.

Порада від Інформатора: випійкате пиріг в духовці при 180 С 20 хвилин. Смачного й щасливого Різдва!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube