До столу українці на Різдво подавали не завжди 12 страв, їхня кількість змінювалась з часом: колись страв було 3, 7 і 9
Імбирні пряники та індичка сьогодні є стійкими асоціаціями з Різдвом, однак, запозиченими. Шеф-кухар Євген Клопотенко в рамках освітньої програми проєкту "Реальна історія" показав, які страви на Різдво готували наші пращури. Серед них квасоля яська з грибами та пиріг з рибною ікрою.
Рецепти різдвяної яськи з грибами та пирога з ікрою мойви сподобаються всім українцям! Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор вже традиційно має для вас кулінарну пораду.
Почистьте цибулю та наріжте її кубиками. Гриби помийте, просушіть та наріжте на чверті. Розігрійте пательню з олією, викладіть овочі та смажте 5-7 хвилин.
Додайте до цибулі та грибів сіль, перець, розчавлений зубчик часнику, квасолю. Накрийте кришкою і тушкуйте ще 5 хвилин. Прикрасьте дрібно нашаткованою зеленню й подавайте. Смачного!
Пшоно добре промийте під проточною водою, закиньте у воду, що кипить, та варіть 5 хвилин. Цибулю обчистить та наріжте мілким кубиком. Далі смажте її до золотистої скоринки та змішайте з пшоном.
Пшоняну масу покладіть у форму та підморозьте. Гриби поріжте навпіл і обсмажте до золотавої скоринки. Далі перебийте їх в блендері. Потім розкатайте листкове тісто і поріжте його на квадратики 7 на 7 см.
Промастіть тісто грибами, викладіть ікру мойви та зверху підморожену кульку пшоняної маси. Заверніть виріб. Викладіть на пергамент, змастіть яйцем.
Порада від Інформатора: випійкате пиріг в духовці при 180 С 20 хвилин. Смачного й щасливого Різдва!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.