Полуниця містить антивікові флавоноїди, антиоксиданти – антоціани та катехіни, які знижують ризик розвитку хронічних хвороб, у тому числі раку, серцево-судинних захворювань
В Україні стартував сезон полуниці. Це солодка "ягода щастя" поступово заполоняє ринки та магазини, й охочих скуштувати її щоразу більше. Втім, далеко не всі знають, що, крім того, що полуниця поживна та смачна, вона має багато корисних властивостей, які позитивно впливають на роботу нервової системи, серця, шкіри. Вона є чудовим джерелом клітковини, містить мало калорій та відносно невелику кількість цукру. Найбільшою користю для здоров'я є високий вміст антиоксидантів.
Полуниця містить антивікові флавоноїди, антиоксиданти – антоціани та катехіни, які знижують ризик розвитку хронічних хвороб, у тому числі раку, серцево-судинних захворювань.
Полуниця є джерелом безлічі антиоксидантів, у тому числі лютеоліну, галової кислоти, флавоноїдів, кверцетину та багатьох інших. Полуниця містить два вітаміни, які діють як антиоксиданти в організмі – вітамін A (у вигляді бета-каротину) та вітамін C (у вигляді аскорбінової кислоти). Обидва діють як перша лінія захисту організму, зменшуючи ушкодження клітин, спричинене вільними радикалами.
Антиоксиданти уповільнюють формування окисного стресу в організмі, відповідального за процес старіння та розвиток більшості хвороб, включаючи рак, діабет та серцево-судинні захворювання.
У полуниці містяться речовини, здатні боротися із раком. Деякі з'єднання в полуниці довели свою протиракову дію. Користь полуниці включає здатність блокувати утворення ракових клітин й перешкоджати прогресуванню і поширенню ракових пухлин.
Антиоксиданти, що містяться в полуниці, допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, пригнічуючи утворення "поганого" холестерину, обмежуючи утворення бляшок в артеріях, покращуючи функцію судин та тиск, зменшуючи схильність до розвитку згустків (тромбоз). Крім того, екстракти полуниці зменшують запальну реакцію в організмі, яка є однією з основних причин серцевих захворювань.
Антиоксиданти полуниці борються з процесом окислення, який пов'язаний із підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту чи інших коронарних захворювань серця.
Дієта, багата на полуницю, здатна захистити мозок від старіння. У ягодах багато флавоноїдів, особливо антоціанідинів, які покращують когнітивні властивості. З цієї причини фахівці в галузі охорони здоров'я радять усім включати до свого раціону ягоди якомога частіше, оскільки вони борються з окислювальним стресом, втратою пам'яті та такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера та деменція.