Ягоди черешні очищають організм від токсинів, регулюють роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають при хворобах нирок та гіпертонії
Черешня буває рожевою, червоною, жовтою, майже чорною або майже білою – кожен знайде собі сорт на свій смак. Ягоди черешні очищають організм від токсинів, регулюють роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають при хворобах нирок та гіпертонії. І це далеко не всі корисні властивості, які має ця літня ягода.
Про те, яка користь черешні, кому її можна їсти, а кому - не варто, а також те, як правильно зберігати черешню, дізнавався "Інформатор Україна".
Черешня має протизапальні властивості
Черешня має потужні протизапальні властивості завдяки високій концентрації поліфенолів та вітаміну С. У 100 г черешні міститься майже 25% щоденної потреби в аскорбіновій кислоті, що допомагає підтримувати імунну систему у чудовій формі. Також черешня містить поліфеноли – потужні антиоксиданти, що захищають від серцево-судинних захворювань та захищають печінку від шкідливих впливів. Крім того, черешня допомагає знижувати артеріальний тиск.
Черешня також багата антоціанами - це також антиоксиданти, що надають черешні темно-бордовий колір. Однак антоціани не тільки роблять черешню красивою, а й корисною, бо вони допомагають захистити організм від хвороб серця та навіть ожиріння.
Черешня на варті здоров'я кісток
Черешня сприяє здоров'ю кісток. 100 г черешні містить 15% добової потреби у кальції. Черешня допомагає зменшити біль у суглобах та знижує ймовірність нападів подагри.
Черешня захищає від діабету
Черешня не тільки має протизапальні властивості, але й має нижчий глікемічний індекс, ніж багато інших фруктів. Для діабетиків або тих, хто перебуває у групі ризику, черешня може допомогти регулювати рівень цукру у крові та інсуліну, запобігаючи стрибкам та збоям.
Антоціани також значно знижують ризик розвитку діабету. Декілька досліджень виявили міцний зв'язок між цим потужним антиоксидантом та його здатністю контролювати всмоктування глюкози, зменшуючи пов'язане з цим запалення в організмі.
Черешня допомагає у відновленні після фізичних вправ
Багато спортсменів використовують черешню з користю для здоров'я для відновлення після важких тренувань. Ягода – ефективне джерело для прискорення відновлення м'язів та запобігання запаленням, спричиненим фізичними вправами.
Спортивні інструктори рекомендують пити приблизно по 300 мл соку черешні двічі на день протягом 4-5 діб напередодні виступів або посилених тренувань, а потім пити сік черешні ще 2-3 дні після спортивних подій – для відновлення організму
Черешня покращує настрій та зміцнює мозок
Черешня допомагає розвивати мозок: вважається, що антоціани у черешні покращують когнітивні функції, запобігають втраті пам'яті та захищають від хвороби Альцгеймера. Поліфеноли черешні допомагають ефективно обробляти нову інформацію та покращувати зв'язок між мозком та рештою тіла. Крім того, черешня – рідкісне натуральне джерело серотоніну, гормону, що регулює настрій та тривожність.
Черешня покращує якість сну
Серотонін, що міститься у черешні, співпрацює з мелатоніном, регулюючи наші добові ритми. Черешня не лише покращує якість сну, але й бореться з безсонням і допомагає прокидатися бадьорими.
Черешня може викликати дискомфорт у шлунково-кишковому тракті. Також черешня нашкодить тим людям, які страждають алергією на пилок. У них черешня може викликати першіння у горлі. Якщо після вживання черешні відчувається цей симптом - слід звернутися до алерголога.
Черешня та її кісточки можуть стати причиною удушення у дітей. Перш ніж давати їм черешню, обов'язково слід видалити стебла та кісточки. Також найкраще розрізати кожну ягоду навпіл.
Кісточки черешні можуть нашкодити й дорослим. Вони містять амигдалін, органічну сполуку мигдальної кислоти. Під впливом шлункового соку амигдалін розпадається на глюкозу та синильну кислоту. Остання якраз і може призвести до отруєння. Але це стосується лише сирих кісточок. Після термообробки вони нешкідливі.
Купуйте черешню у розпал сезону - з середини червня та по початок липня. Обирайте щільні та пружні ягоди насиченого кольору, без вм'ятин, порізів чи м'яких місць на шкірці. У свіжої черешні плодоніжки зелені та пружні, у несвіжої плодоніжка - суха. Ягоди слід обирати сухі. Не соромтеся понюхати продукцію: запах бродіння говорить про те, що черешня несвіжа. Не купуйте ягоди черешні, що лежать поряд зі зіпсованими, вони довго не зберігатимуться.
Зберігати свіжу черешню можна у холодильнику. Помістіть її в баночку з кришкою. Для цього покладіть на дно листя черешні, зверху - саму черешню. Далі чергуйте шар листя з шаром ягід. Так ви продовжите термін зберігання ягід і збережете користь черешні.
Черешню також можна заморозити, видаливши попередньо кісточки, гілочки й листочки. Викладіть очищену черешню в один шар на лист, заморозьте і потім складіть у харчовий контейнер. Так черешня не лише збереже форму, а й залишиться смачною та корисною кілька місяців.
Нагадаємо, раніше Інформатор розповідав про корисні властивості полуниці.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.