Незважаючи на свою популярність, фруктові соки можуть мати шкідливий вплив на здоров'я
Фруктові соки ще нещодавно вважались дуже корисними здебільшого через вміст вітамінів та антиоксидантів. Але останнім часом риторика вчених змінилась і тепер вони заявляють, що надмірне споживання соків може бути шкідливим для здоров'я. Все тому, що у процесі вичавлювання вони втрачають клітковину, а ще до них часто додається цукор.
Як пише видання The Guardian, деякі вчені демонізують фруктовий сік, особливо апельсиновий. Вони кажуть, що краще випити склянку Coca-Cola, ніж такого соку. Все тому, що там міститься багато цукру і це може збільшити ризик розвитку діабету, ожиріння і серцево-судинних захворювань. Але не всі мають таку думку, дієтологи, наприклад, говорять, що вживання апельсинового або яблучного соку пов'язано зі зниженням рівня запалення і поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи. Тож давайте розбиратись, чи справді соки настільки шкідливі, як про це говорять, та чи варто їх бойкотувати.
Дієтологи продовжують заявляти, що соки – це концентроване джерело вітамінів, мінералів і фітохімічних речовин, таких як поліфеноли. Тому не слід відмовлятися від них в контексті здорового збалансованого харчування. Водночас фруктові соки також є концентрованим джерелом цукру (здебільшого фруктози). Саме через нього надмірне споживання соків (а це головна помилка любителів таких напоїв) може призвести до певних проблем, спричинити розвиток карієсу і ожиріння, а ще діабету 2 типу.
Тому не варто відмовлятись від вживання цілих фруктів, ягід та овочів і надавати перевагу сокам. Адже так ви отримуєте лише часткову користь. Втрачається цінне – клітковина, яка міститься у шкірці та м'якоті. Саме вона сприяє повільному вивільненню вмісту клітин фруктів. Тобто цукор в кров викидається повільно, а не як при споживанні соків – миттєво.
Якщо ви не готові відмовитись від соків, то краще надати перевагу овочевим. Вони містять менше цукру і ширший спектр поживних речовин. Також корисним є вживання смузі, але за умови, що вони свіжі і приготовані не з фруктових пюре, а у блендері та містять клітковину.
Поживну цінність смузі легше варіювати, ніж соків. До них можна додати білок та корисні жири, а ще додаткову клітковину у вигляді йогурту, горіхової пасти і будь-кого насіння. Але смузі не варто зловживати. Рекомендована кількість на день – 125-150 мл. Бо вони теж мають калорії. Крім того, сік та смузі – не основна страва, а додаткова. Цілісні овочі і фрукти мають бути в раціоні все одно.
Дієтологи наголошують, що крім овочів, краще смузі робити з фруктів з низьким вмістом цукру та ягід, а ще їх можна розбавляти водою у співвідношенні 50/50. Краще їх пити під час їжі, а не як перекус між основними прийомами, щоб знизити ризик розвитку карієсу.
Магазинні соки звісно не замінять свіжоприготовані, але інколи на полицях можна знайти з гарним складом. Віддавайте перевагу чистому 100% фруктовому соку, в ідеалі – з м'якоттю. Фруктових нектарів та соковмісних напоїв краще уникати. В них дуже багато додаткових інгредієнтів, таких як підсолоджувачі, барвники та ароматизатори. Те ж стосується і фруктових шотів. Краще імбир та куркуму додати до свіжовичавлених, ніж купувати аналоги у магазинах.
Також, за словами дієтологів, не варто соки та смузі сприймати як замінник рідини і припиняти вживати воду. Якщо ви не полюбляєте просту воду, то можна замінити її на газовану, але не виключати загалом. Також можна додати смакових властивостей звичайній воді поклавши у склянку трохи фруктів, скибочку лимона чи огірка, а ще листочки м'яти чи розмарин. Тобто соки і смузі – доступне і смачне доповнення до раціону, але не заміна цільних овочів та фруктів, і тим паче не замінник воді.