Якою саме має бути ця страва, щоб допомогла одужати
З дитинства ми знаємо, що сімейний лікар при ГРВІ прописує чай з малиною та курячий бульон. В сезон застуд Інформатор спробує розібратись, це для того, аби пацієнт вживав щонайбільше рідини, чи тому, що останній має цілющі властивості. Чи курячий суп - лише втішне психологічне плацебо без фактичної терапевтичної користі. Тим часом, науковці також зацікавилися цілющими властивостями курячого супу.
Цікаво, що смак супу стоїть окремо від солодкого, солоного, кислого й гіркого. Це п’ята категорія смакових відчуттів, його називають м'ясним або "умамі". Такі всім відомі продукти, як сир, гриби, місо та соєвий соус, також мають смак умамі.
Дослідження показують, що цілющі властивості курячого супу таки існують! І вирішальним для них є саме смак. Річ в тім, що хворі на ГРВІ пацієнти зазвичай не хочуть їсти через зниження апетиту. А відсутність якісного і такого необхідного харчування не дає організму одужати якомога швидше.
Тут на авансцену виходить курячий бульйон. Дані досліджень свідчать, що смак умамі в курячому супі може сприяти підвищенню апетиту. Учасники дослідження показали, що відчули голод гостріше після того, як вперше скуштували суп зі смаком умамі.
Інші дослідження стверджують, що умамі також може покращити травлення поживних речовин. Як тільки наш мозок відчуває умамі через рецептори смаку на язиці, тіло налаштовує травний тракт легше засвоювати білок та загалом працювати краще!
Запалення є частиною природної реакції організму на травму або хворобу. Воно виникає, коли лейкоцити мігрують до запаленої тканини, щоб сприяти загоєнню. Коли цей процес виникає у верхніх дихальних шляхах, він призводить до нежитю, чхання, та кашлю. І навпаки, зниження активності лейкоцитів у носових проходах може зменшити запалення. І що цікаво, дослідження показують, що курячий суп справді може зменшити кількість лейкоцитів, які потрапляють до запалених тканин. А отже, зменшити прояви нежитю.
Крім того, вживання рідини та вдихання парів підвищує температуру носових і дихальних шляхів, що розріджує густий слиз, який часто супроводжує респіраторні захворювання. Порівняно з гарячою водою курячий суп ефективніше розріджує слиз. Трави та спеції, які іноді використовують у курячому супі, такі як перець і часник, також розріджують слиз. Бульйон, що містить воду та електроліти, сприяє відновленню водного балансу хворого.
Новітні наукові дослідження свідчать про те, що курячий суп - хоч і не є беззаперечним засобом від застуди та грипу - справді допомагає в лікуванні. Здається, бабуся знову була права!
Консервовані варіанти курячого супу, що пройшли ультраобробку, як з локшиною, так і без неї, не містять багатьох антиоксидантів, які містяться в домашніх версіях. Консервовані ж супи здебільшого майже позбавлені ситних овочів.
Основні поживні речовини в домашньому варіанті супу відрізняють ці різновиди від консервованих версій. Курка забезпечує організм повним джерелом білка для боротьби з інфекцією. Овочі містять широкий спектр вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Локшина є джерелом легкозасвоюваних вуглеводів, які ваш організм використовує для отримання енергії та відновлення.
Отже, щоб отримати максимальну користь для здоров’я від курячого супу, вживайте домашній варіант. Його можна приготувати з моркви, селери, свіжого часнику, зелені та спецій.
Шлях курячого супу як терапії можна простежити до 60 року нашої ери та імператора Нерона і його військового лікаря. Саме до п’ятитомної медичної енциклопедії останнього зверталися перші цілителі більше тисячоліття. Але згадки саме про курячий суп сягають корінням у стародавній Китай.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.