Врятуються лише вегани! Продукти, які швидко накопичують радіацію

Читать на русском

До яких продуктів треба поставитись із осторогою за умови радіаційного зараження територій

Читать на русском
Особливу небезпеку за радіації становитимуть дикорослі харчі
Особливу небезпеку за радіації становитимуть дикорослі харчі

До яких продуктів треба поставитись із осторогою за умови радіаційного зараження територій

Окупанти полишають заміновану ЗАЕС, тож загроза її підриву, вочевидь, залишається. За умови радіаційної небезпеки українцям радять пересидіти добу вдома, завчасно запастись чистою питною та технічною водою та харчами й щільно закрити вікна та двері. Коли небезпека мине, про що сповістять офіційні джерела, вийти з домівок буде можна. Але ж чи безпечно буде надалі харчуватись продуктами з ринку, цілком можливо, привезеними з регіонів небезпеки? 

Інформатор поцікавився, які продукти мають підвищену здатність накопичувати радіацію, та що можна вживати у їжу їм на противагу. 

Особливо проблемними продуктами, здатними до накопичення радіонуклідів, виявились: 

  • молоко,
  • риба й водорості, 
  • гриби,
  • ягоди,
  • лікарські рослини,
  • м'ясо,
  • деревина.

Постійне споживання дикорослих продуктів може призвести до збільшення вмісту радіоцезію в організмі майже на 40%.

Як готувати їжу безпечно 

  • Вживайте сир та сметану, під час їхнього приготування більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку. Найбільше цезію та стронцію зберігається у цільному молоці. 
  • Готуйте салати із варених овочів та грибів. Механічне чищення, так само як і ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій воді видаляє до 40% радіонуклідів. Варіння овочів - до 60-80%, печериць - до 85%. 
  • Не можна виварювати у бульйони кістки з м'яса. Натомість вживати м'ясо та рибу слід лише у вареному вигляді, адже у бульйон переходить до 50% радіонуклідів. Бульйон - зливайте, не використовуйте його в їжу. 
  • Яйця варто смажити, а не варити, адже радіонукліди накопичуються в шкаралупі. 
Не їжте овочі сирими: виварюйте їх
Не їжте овочі сирими: виварюйте їх

На противагу також можна вживати у їжу більшу кількість цукатів. Наприклад, при радіації дуже корисні сушені яблука та курага. А також буряк, інжир, петрушка і морська капуста, в якій міститься багато йоду. Особливо корисно за цих обставин їсти багато чистих овочів та фруктів.

Цукати корисні проти радіації! 
Цукати корисні проти радіації! 

А чи знали ви, що деякі продукти від природи є більш радіоактивними в порівнянні з іншими. Про них - нижче. 

Природні "радіоактивні" продукти 

Природні "радіоактивні" продукти 
Природні "радіоактивні" продукти 

Серед природньо радіоактивних продуктів - певні сорти горіхів та квасолі, арахісове масло, банани, морква, картопля, сіль, пиво, вода і навіть червоне м'ясо.

Звичайні радіоактивні продукти містять ізотопи калію-40, радій або радон. Цікавим фактом є те, що в 70-кілограмовій людині міститься близько 170 грамів калію, з яких 0,0164 г – це калій-40. Тобто ми з вами також трошки "радіоактивні", та перейматись не варто - це варіант норми. 

А от продукти, радіоактивні радієм чи радоном, вже можуть становити більший ризик для здоров’я. Але ці радіоізотопи зустрічаються в природі лише в незначній кількості, і знову ж таки, не надто загрозливі. Відомо, що деякі радіоізотопи зберігаються роками. Так, період напіврозпаду стронцію-90 становить 29 років, а урану-238 - 4,5 мільярда років.

Джерело: chemcenter.pnu.edu.ua

Джерело: chemcenter.pnu.edu.ua

Відтак, їжа отримує свою дозу радіоактивності, якщо вона знаходиться близько до ядерних випробувань або місць ядерної аварії. Саме тому науковці досі продовжують контролювати рівень радіації в посівах та м'ясі худоби в зоні відчуження ЧАЕС. 

Продукти, зазвичай, отримують свої радіоізотопи з ґрунту. Усі ґрунти та добрива містять невелику кількість радіоактивного калію. Радіоактивність продуктів, спричинена аваріями, є більшою проблемою, оскільки радіоізотопи поглинаються рослинами і тваринами, а також можуть утворювати пил на їхніх поверхнях.

Опромінена їжа не є радіоактивною

Іонізуюче випромінювання розриває хімічні зв’язки, вбиваючи шкідників та хвороботворні мікроорганізми. Воно взаємодіє з клітинами їжі, але помітно не змінює їх. Тож, здебільшого така їжа не є радіоактивною точно так само, як людина не є радіоактивною після рентгенографії зубів.

Раніше Інформатор писав, чи потрібен тваринам калій йодид?

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.