Антирадіаційне меню! Що пити й їсти, аби не просякнути радіацією

Незначної кількості радіації можна позбутися за допомогою правильного харчування

Готуємо антирадіаційне меню
Готуємо антирадіаційне меню

Українська розвідка щодня звітує про ситуацію на ЗАЕС, яку російські окупанти замінували, вочевидь, готуючись до підриву станції. Українців попередели, що викидів радіоактивного йоду бути не повинно, адже реактори станції давно зупинені. А отже, вірогідніше за все, приймати йодид калію не доведеться. Втім, знати, як харчуватися у випадку загрози, які продукти чи напої вживати, аби якомога швидше позбутися радіації, не завадить.

Інформатор зібрав перелік напоїв та продуктів, які допоможуть швидко вивести радіоактивні компоненти із організму кожного українця. Але спочатку порадьтеся зі своїм лікарем!

Напої 

Відвар насіння льону

Склянку насіння заливають 3 л окропу, варять 2 години, остуджують. Пити якнайбільше (1-1,5 л на добу) протягом 2-3 тижнів. Виводить радіонукліди, токсини, інші отруйні речовини.

Мед та льон - те що особливо згодиться в подібній ситуації!
Мед та льон будуть особливо доречними в подібній ситуації!

Сироватка з плодів кінського каштана

У ємність налийте 3 л води і покласти в неї мішечок із 10-30 плодами каштана, зібраними не біля доріг, очищеними від шкірки і розрізаними навпіл. Шкірку також залишити в мішечку. Додати склянку цукру, півсклянки молочної сироватки або чайну ложку сметани і залишити для шумування на два тижні.

У результаті одержимо приємний оздоровлювальний напій, який не тільки виводить радіонукліди, але і збільшує кількість йоду в організмі. Пити протягом місяця по півсклянки за 15-20 хвилин до їжі.

Зелений чай

Він багатий на антиоксиданти, що нейтралізують активність радіонуклідів, перешкоджають їхньому всмоктуванню і захищають клітини від внутрішніх мутацій. Достатньо випивати одну-дві склянки чаю на день.

Овочеві та фруктові смузі чи фреші

Рослинні волокна, що входять до складу спілих овочів і фруктів, добре виводять із організму важкі метали і радіонукліди. Вони всмоктують ці речовини в кишечнику та виводять їх з організму. Тож, варто робити фреші, використовуючи для цього:

  • буряк,
  • моркву,
  • брикоси,
  • яблука,
  • білокачанну капусту,
  • гарбуз,
  • листкову зелень,
  • шипшину,
  • обліпиху,
  • ожину,
  • томати,
  • болгарський перець.
Фруктова та овочева клітковина сприяє виведенню радіації із організму
Фруктова та овочева клітковина сприяє виведенню радіації із організму

Лікарські рослини

Вони налагоджують обмін речовин, мають сечогінні, жовчогінну, послаблювальну дію, завдяки чому буде поліпшуватися природне очищення організму. З рослин можна робити відвари, запарювати як чай. Їх доцільно приймати як поодинці, так і у композиціях. Протирадіаційну дію на організм справляють:

  • аїр,
  • арніка,
  • береза,
  • оман,
  • спориш,
  • м’ята,
  • липа,
  • безсмертник,
  • звіробій,
  • цикорій,
  • золототисячник,
  • крушина,
  • календула,
  • льон,
  • горобина,
  • полин,
  • ромашка,
  • підбіл,
  • родіола рожева.

Рослинні олії

Важливо включати у свій раціон різні рослинні олії. Їх навіть можна додавати до овочево-фруктових смузі:

  • кукурудзяну,
  • соняшникову,
  • оливкову.

Крім вітаміну Е, вони містять рекордну кількість незамінних амінокислот, відомих антиокисними властивостями. 

Молоко

Цей напій протягом довгих років видається на небезпечних промислових об’єктах для нейтралізації впливу хімічних речовин та радіації. Молочні продукти встигли чудово зарекомендувати себе щодо захисту організму від шкідливих чинників довкілля.

Продукти, які виводять радіацію з організму

  • Гриби - лисички, печериці, маслюки, опеньки, грузді,
  • сухофрукти,
  • морепродукти,
  • сочевиця,
  • мед.
Сушена курага прекрасно виводить радіонукліди природнім шляхом 
Сушена курага прекрасно виводить радіонукліди природнім шляхом 

 

Морепродукти виводять радіонукліди 
Морепродукти виводять радіонукліди 

Як вивести радіонукліди з їжі

Оскільки до 40% радіонуклідів сконцентровано у верхніх шарах овочів і фруктів, плоди краще очищати від шкірочки.

Коренеплоди перед приготуванням доцільно вимочити у воді 10 хвилин і варити у невеликій кількості води. 

Не варіть юшку із неперевіреної риби - радіоактивні ізотопи з луски і кісток швидко переходять у воду. Про всяк випадок, юшку з риби ліпше вилити.

Перед приготуванням м'ясо варто вимочити 1-2 години в чистій воді.

Лісові гриби позбудуться радіоактивних домішок, якщо їх зварити в трьох порціях чистої води.

Раніше Інформатор розповідав скільки коштує домашній дозиметр

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.   

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube