Ухвалений закон передбачає повну заборону використання гідрогенізованих рослинних жирів і олій та інших шкідливих трансжирів у дитячому харчуванні
Верховна Рада у середу, 4 вересня, у другому читанні ухвалила закон, який повністю забороняє використання пальмової олії у продуктах дитячого харчування. Також виробники будуть зобов'язані обов’язково маркувати харчові продукти, які містять рафіновані олії рослинного походження. За порушення норм передбачені покарання.
Про це повідомила народна депутатка від "Слуги народу" Олена Вінтоняк. Так, за законопроєкт №5148 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми" проголосували 293 народні депутати. Ухвалений закон передбачає:
"Деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, виробляють їх, використовуючи небезпечні трансжири, що не лише критично шкодять нашому здоров’ю. Це спричиняє онкологію (зокрема й дитячу) та серцево-судинні захворювання", - розповіла Олена Вінтоняк.
За її словами, скорочення споживання трансжирів може знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, оскільки їх наявність у раціоні підвищує ризик розвитку низки порушень здоров’я у людини. Передусім це серцево-судинні захворювання, деякі форми раку, ожиріння, діабет, розлад імунної системи.
"Лікарі категорично радять не споживати харчі, що мають у своєму складі “гідрогенізовану пальмову олію”, дітям і дорослим. Вона вже давно заборонена в багатьох країнах", - наголосила народна депутатка.
За порушення норм законопроєкту будуть вводитися штрафні санкції. У першому читанні документ ухвалили ще у вересні 2021 року. Тепер залишилося дочекатися підпису президента.
"Нарешті заборонили трансжири! Гідрогенізовану пальмову олію в продуктах харчування, експансію якої в Україну зробив "кондитер" з 2015 року, знищивши на селі корів. Дякую усім, хто підтримував та допомагав на шляху ухвалення законопроєкту №5148! На це знадобилося три роки роботи. Наші діти матимуть здорове майбутнє! Заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема, й у дитячому харчуванні, збереже здоровʼя мільйонів українців", - прокоментував ухвалення закону ініціатор законопроєкту Дмитро Соломчук. Під словом “кондитер” народний депутат натякає на власника кондитерської компанії ROSHEN експрезидента України Петра Порошенка.
Як повідомляли у МОЗ, пальмова олія може збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки в ній багато насичених жирних кислот: міристилової й пальмітинової. Чим більше ми їх споживаємо - то більша шкода. Насичені жири (з пальмової чи кокової олії, вершкового масла, молока, сала) мають складати до 10% від усіх спожитих жирів. Критичною для здоров’я серця і судин є насичені жирні кислоти, що містяться у пальмовій олії.
В Міністерстві охорони здоров'я наголосили, що дві третини пальмової олії, що виробляється у світі, стає продуктами харчування. Пальмова олія, її фракції чи маргарини на її основі входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів. Солодощі шкідливі високим глікемічним індексом, високим вмістом жирів, та відсутністю необхідних нам нутрієнтів і клітковини. Маргарини із пальмовою олією шкідливі, бо в маргаринах є трансжири. Тому в МОЗ рекомендують краще обирати якісний чорний шоколад, ягоди чи готувати домашні солодощі.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.