Всього одна склянка на день допоможе уникнути проблем з серцем майбутньому
Апельсиновий сік є одним із найпопулярніших і поступається хіба що яблучному. Все завдяки своєму унікальному солодко-кислому смаку, яскравому аромату та користі для здоров'я, зокрема високому вмісту вітаміну C. Багато людей ним втамовують спрагу і навіть не замислюються над тим, як сильно напій впливає на організм.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на дослідження науковців, регулярне вживання апельсинового соку може впливати на активність тисяч генів в імунних клітинах людини. Багато з цих генів допомагають контролювати артеріальний тиск, заспокоювати запалення та контролювати процес обробки цукру організмом, що відіграє важливу роль у довгостроковому здоров'ї серця. Тож апельсиновий сік недооцінений.

У рамках дослідження, учасники мали щодня протягом двох місяців вживати по 500 мл чистого апельсинового соку. Після 60 днів багато генів, пов'язаних із запаленням і підвищеним артеріальним тиском, стали менш активними. Зазначається, що напій запускає невеликі зміни в регуляторних системах організму, вони і допомагають судинам розслабитися. Ймовірно, впливає на цей процес гесперидин – цитрусовий флавоноїд, він відомий своїми антиоксидантними та протизапальними ефектами.
За словами вчених, він здатен впливати на процеси, пов'язані з високим кров'яним тиском, балансом холестерину та тим, як організм обробляє цукор. Дослідження показало, що зміни залежали від ваги учасників. Так, люди з більшою вагою демонстрували більші зміни генів, що беруть участь у метаболізмі жиру, тоді як худорлявіші мали сильніший вплив на запалення.
Тобто, регулярне вживання апельсинового соку знижує інсулінорезистентність та рівень холестерину в крові. Як відомо, інсулінорезистентність є ключовою ознакою переддіабету, а високий рівень холестерину – головним фактором ризику серцевих захворювань. Цікаво, що апельсиновий сік не лише знижує рівень поганого холестерину в крові, а й підвищує рівень хорошого. І це дає додаткову користь. Проте і на цому користь не закінується.

Апельсиновий сік впливає на шляхи, пов'язані з енергоспоживанням, комунікацією між клітинами та запаленням. Він також може впливати на мікробіом кишечника, який теж має вплив на здоров'я серця. Вживання апельсинового соку протягом місяця збільшує кількість кишкових бактерій, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти. Ці сполуки допомагають підтримувати здоровий артеріальний тиск і зменшувати запалення.
Зазначається, що особливу перевагу від регулярного вживання апельсинового соку можуть отримати люди з метаболічним синдромом, який включає кластер факторів ризику: високий артеріальний тиск, підвищений рівень цукру в крові та надлишок жиру. Вплив від компонентів соку буде на різні аспекти, а отже результат буде суттєвішим.
У цілому докази кидають виклик ідеї, що вживання цитрусового соку – це просто споживання цукру в склянці. Цільні фрукти залишаються кращим вибором через свою клітковину, але щоденна склянка чистого апельсинового соку, здається, має ефект, що накопичується з часом. Серед них — полегшення запалення, підтримка здоровішого кровотоку та покращення кількох маркерів крові, пов'язаних із довготривалим здоров'ям серця. Це чергове нагадування, що повсякденна їжа може мати більший вплив на організм, ніж ми могли б очікувати.