Скільки вина на місяць корисно для здоров'я – залежить від келиха

Вино – не панацея, хоча і несе певну користь, але ним не вдасться закрити наявні дефіцити

Вино
Виноград і ягоди мають схожі переваги для здоров'я, як і вино

Багатьом відоме стале твердження про необхідність вживати один бокал вина на день. Воно має знизити ризик серцевих захворювань, покращити роботу серцево-судинної системи та уповільнити старіння. Все завдяки антиоксидантам. Проте науковці наголошують, що вино не є ліками, тож не варто робити ставку тільки на нього, як на інструмент для покращення здоров'я.

Як пише видання The Guardian, посилаючись на британського кардіолога Олівера Гуттмана, помірне споживання вина може принести певну користь для серця. Але не варто думати, що пити вино потрібно заради здоров'я, бо вино – не ліки. Треба їсти нормально щодня, а не намагатись компенсувати недоліки харчування вином. 

Переваги та недоліки щоденного вживання вина

Шкоа від вина перекриває його користь
Шкода від вина перекриває його користь.

Ряд досліджень показали, що вживання вина може допомогти знизити рівень поганого холестерину, який підвищує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, а також викликає проблеми із нирками. Все завдяки сполукам, які мають вазодилатаційний та протизапальний ефект, і допомагають судинам залишатися відкритими та гнучкими.

Червоне вино містить антиоксиданти, такі як ресвератрол, які можуть додатково підтримувати здоров'я серця. Воно також здатне позитивно впливати на психоемоційний стан людини, підвищувати загальний тонус організму та позитивно впливати на роботу шлунково-кишкового тракту.

Тим часом інше дослідження показало, що жоден рівень вживання алкоголю не є безпечним. Переваги вина, як білого, так і червоного, для серця перекриваються тим, що воно є канцерогеном першої групи (разом з тютюном). Тож несуть у собі шкоди більше, ніж користі. Аналогічні вину корисні властивості мають ягоди та виноград. При цьому у них немає таких негативних ефектів.

"Я ніколи не радив би починати вживати вино людині, яка не п'є. Нереалістичним є і очікування, що всі, хто зараз п'є, стане тверезим. Поміркованість – ключ до успіху. Будьте розсудливими. Алкоголь, особливо пиво та міцний, містить багато цукру і калорій, тож може шкодити печінці", – наголосив лікар-кардіолог.

За його словами, оптимальна кількість вживання вина становить не більше 20 невеликих келихів на місяць. Тим часом британський фонд серця рекомендує не вживати більше 14 одиниць алкоголю на тиждень (тобто шість келихів вина). Важливо узгоджувати вживання вина з лікарем, особливо якщо ви маєте хронічні захворювання або приймаєте ліки. І варто зауважити, що переваги стосуються саме червоного вина, а не білого. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити