У МОЗ розповіли, як правильно харчуватися під час епідсезону грипу та ГРВІ

Здорове харчування може допомогти імунітету протистояти біологічним загрозам

У МОЗ розповіли, як правильно харчуватися під час епідсезону грипу та ГРВІ

У Міністерстві охорони здоров'я відзначають, що для збільшення опірності організму до розвитку хвороб, потрібно дотримуватися принципів здорового харчування і намагатися формувати свою "здорову тарілку". При цьому секретних харчових продуктів проти грипоподібних вірусних інфекцій або SARS-CoV-2 не існує.

Про це в Facebook повідомив заступник голови МОЗ - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає Інформатор .

За його словами, основний принцип харчування під час активності грипу та інших вірусів базується на збалансованому харчуванні, зокрема на:

  • споживанні трьох порцій овочів і зелені;
  • двох порцій фруктів і ягід щодня;
  • різнокольорових, свіжих, а також заморожених або консервованих овочів без додавання солі і цукру;
  • вживанні білків в складі злакових або бобових продуктів, горіхів і насіння, яєць, нежирного м'яса або риби;
  • забезпеченні організму достатньою кількістю рідини, переважно за рахунок чистої питної води.

Також заступник голови МОЗ рекомендує вживати адекватну кількість калорій, обмежити вживання солі, цукру, а також виділяти більше вільного часу для фізичної активності.

"Кількість спожитих калорій має відповідати витратам енергії. Добова кількість солі не повинна перевищувати 5 грамів. Надмірне споживання солі призводить до підвищення кров'яного тиску і ризику виникнення небезпечних ускладнень - інфарктів та інсультів", - зазначає Ляшко.

За словами санлікаря, регулярне вживання надмірної кількості цукру сприяє появі зайвої ваги, виникненню серцево-судинних захворювань, а також діабету.

"Існують дослідження, які доводять, що деякі харчові речовини здатні підвищити опір імунної системи до проникнення вірусів", - попередив Ляшко.

Також слід прагнути регулярно включати в свою дієту натуральні продукти, які є джерелом таких речовин:

  • вітамінів А - яловича печінка, печінка тріски, морква, бобові, шпинат, брокколі;
  • Вітамін С - міститься в складі овочів фруктів і ягід (болгарський перець, брокколі, томати, цитрусові, ківі, полуниці);
  • Вітамін D - створюється в шкірі людини під дією ультрафіолетових променів. Є також в морській рибі і морепродуктах, жовтках яєць;
  • Вітамін Е - надходить при споживанні насіння соняшнику, горіхів, авокадо, шпинату, гарбуза, оливкового масла, форелі, креветок;
  • Цинк - міститься у великій кількості в злакових, бобових, яловичині, яйцях, сирі, морепродуктах, горіхах і насінні;
  • Селен - різні злакові, яйця, сир, насіння, часник, біле м'ясо птиці, морська риба і морепродукти.

"Перелік, звичайно, не повний, але дотримуючись навіть цих правил здорового харчування, можна значно допомогти імунітету протистояти біологічним загрозам", - резюмував Ляшко.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві охорони здоров'я розповіли, коли очікується пік захворюваності на коронавірус в Україні.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube