Три святкові страви до Великодня від мами Євгена Клопотенка

Рецепти софіївської паски, буженини й сала з ромашкою

Рецепт, Великдень, паски, буженина, сало, їжа, продукти, харчування, свято, корисні поради, лайфхак, Клопотенко
Ці страви нагодують всіх членів родини.

Великодній стіл - має бути ситним, аби нагодувати всю родину, коли та повернеться із церкви. Свячена паска - голова столу, а отже її ми теж будемо пекти. А ще приготуємо страви, які будуть на святковому столі в родині  популярного в Україні шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Рецепти паски, буженини й сала з ромашкою сподобаються всім українцям. Готувати їх просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас кулінарні поради. 

Софіївська паска - з висівками, медом та родзинками

Ну який Великдень без пасок!
Ну який Великдень без пасок!

Вам знадобиться:

  • Мед - 200 г (1 чайна ложка для опари).
  • Вода - 100 мл (70 мл для опари, температура 36 C).
  • Борошно - 500 г (+ 30 г для підпилу, 1 чайна ложка для опари).
  • Дріжджі пресовані - 40 г.
  • Жовтки - 5 штук.
  • Куркума - 1 чайна ложка.
  • Кориця - 1 чайна ложка.
  • Сіль - дрібка.
  • Висівки пшеничні - 50 г.
  • Родзинки - 100 г.

Для декору:

  • Борошно - 100 г.
  • Жовток - 1 штука.
  • Вода - 50 мл.

Як готувати:

Замочіть висівки в гарячій воді з медом - 36-40 C. Охолодіть. Приготуйте опару: змішайте мед, теплу воду, дріжджі та борошно. Дайте постояти 20 хвилин.

Змішайте з висівками, додайте спеції, сіль, жовтки, родзинки, борошно. Замісіть тісто - приблизно 5 хвилин.
Залиште під рушником на 1,5 години для підходу.

Розділіть тісто по формах - на 2 штуки, дайте підійти ще 40 хвилин. Змастіть верх паски жовтком, викладіть декор.

Порада від Інформатора: для декору замісіть тісто з борошна, води та жовтка. Зліпіть декоративні елементи. Смачного й світлого великодня!

Буженина

Цей рецепт приготування буженини - дуже і дуже простий!
Цей рецепт приготування буженини - дуже і дуже простий!

Вам знадобиться:

  • Свинина (ошийок чи інша частина) - 1,3 кг.
  • Часник -  8-10 зубчиків.
  • Сіль - 1-2 чайних ложок. 

Як готувати:

М’ясо зачистіть від плівок. Часник обчистіть. У м’ясі зробіть надрізи з задньої частини ножем. Занурте часник у сіль і вставте в кожен розріз.

Посоліть м’ясо зверху, загорніть в пергамент, потім у фольгу. Запікайте дві години при 180 C. 

Порада від Інформатора: за годину випікання переверніть, щоб не пригоріло.

Сало з ромашкою й горіхами

Сало з травами чи зеленнюб - давня кулінарна традиція українців.
Сало з травами чи зеленню - давня кулінарна традиція українців.

Вам знадобиться:

  • Сало - 500 г.
  • Суха ромашка - 1 столова ложка.
  • Сіль - багато.

Для соусу:

  • Петрушка - пучок.
  • Волоські горіхи - 50 г.
  • Олія - 50 мл.

Як готувати:

Сало натріть великою кількістю солі - воно візьме скільки потрібно. Далі натріть сухою ромашкою, рівномірно розподіліть по всьому шматку. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і запечіть 35-40 хвилин при 180 C.

Порада від Інформатора: для соусу петрушку перебийте з горіхами та олією блендером до однорідної маси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube