Простий спосіб, зупинити википання каструлі: наука перевірила - працює

Але вам знадобиться дерев'яна ложка

Лайфхак, корисні поради, кухня, дім, посуд, кухня
Цікаво, що швидко кипляча вода не підніметься по стінках каструлі.

Кипляча на вогні рідина на вашій кухні може дуже швидко піднятися, і часто у нас є лише частка секунди, щоб зняти піну й не дати вмісту кастурлі втекти на плиту. Проте способи запобігти википанню каструлі існують. Один кухонний лайфгак, який ви могли бачити в соціальних мережах, - це покласти дерев'яну ложку поверх каструлі, пише ScienceAlert.

Що спричиняє бульбашки

Інгредієнти, додані у воду, є винуватцями переливу та розливу. Каструлі з макаронами, рисом, кашею або молоком найбільш схильні до википання та створення безладу. Густе рагу навряд чи перекипить, якщо ви не переповните каструлю.

У кулінарії ключовими молекулами їжі є вода, вуглеводи, білки, ліпіди - це загальний термін для жирів та олій, й, дещо меншою мірою, вітаміни і мінерали. Основними винуватцями швидкого кипіння та переливу є вуглеводи та білки.

Коли їхня комбінація контактує з нагрітими молекулами води, їхні властивості змінюються, а структури перебудовуються. Зміни можуть відбуватися швидко, якщо температура висока. Під впливом великої кількості тепла молекули води починають швидко кипіти. При цьому утворюються бульбашки, які і піднімають рідину над поверхнею каструлі.

Винуватці втечі рідини - рослинні крохмалі

Макарони або каші отримують з рослинних крохмалів, таких як пшениця, рис, картопля або кукурудза. Якщо ви варите щось з молоком, білок під назвою казеїн також може сприяти утворенню бульбашок. Казеїн та крохмалі відомі як колоїди.

Колоїдна дисперсія - означає, що не всі такі частинки розчиняться у водному розчині, оскільки деякі з цих частинок занадто великі. Коли утворюються бульбашки, більші частинки крохмалю та/або білка починають їх покривати.

У воді для пасти або каші тепло та розчин крохмалю починають утворювати гель. Цей гель стає липким, і, залежно від типу крохмалю та інших добавок, температура киплячого розчину може піднятися вище 100°C.

Отже, це не просто бульбашки - це гарячі, липкі бульбашки. Наповнені повітрям і покриті липким крохмальним гелем, у міру того, як розчин продовжує кипіти, бульбашки накладаються одна на одну та піднімаються вздовж стінок каструлі.

З молоком все трохи інакше. Внаслідок нагрівання казеїну утворюється молочна шкірка. При нагріванні казеїн може стати досить міцним - як пластик - і покривати кожну бульбашку. Молочні бульбашки менші та стають скоріше піною, але вони все одно можуть швидко підніматися.

Дерев'яна ложка спрацює, але - існує але!
Дерев'яна ложка спрацює, але - існує одне але!

Як дерев'яна ложка зупиняє бульбашки

Розміщення дерев'яної ложки над киплячою каструлею діє як перерва для бульбашок - це знижує температуру поверхні та забезпечує пористу поверхню для лопання бульбашок. Це запобігає їх перельоту через край каструлі.

Щоб зрозуміти, чому, уявіть собі іншу пористу поверхню: структуру губки. Оскільки губка має багато отворів, ви можете продувати повітрям суху губку. Однак повітря не проходить через мокру губку, тому що отвори заповнені водою.

Деревина - пористий матеріал, і суха дерев'яна ложка більш пориста, ніж коли вона мокра. При контакті з деревиною повітря з бульбашок вивільняється. Але ви не можете просто залишати дерев'яну ложку над каструлею нескінченно довго і очікувати, що вона не википить.

Це працює, але недовго...

Коли ложка піддається впливу тепла, вологи, липкого крохмалю або бульбашок казеїну, вона незабаром стане такої ж температури, як і рідина. Це означає, що він більше не знижуватиме температуру поверхні, а також не буде достатньо пористим, щоб лопати бульбашки. Ось чому деякі люди стверджують, що лайфгак з ложкою не працює - бо, на жаль, він має обмежений період ефективності.

Що робити замість цього?

Помішування каструлі або використання дерев'яної ложки як вентилятора також спрацює. Що ще краще, спробуйте не відволікатися на кухні та оберіть правильні кухонні інструменти для роботи:

  • використовуйте більшу каструлю,
  • зменште вогонь.

Якщо ви відволікаєтеся, зменште температуру плити на найнижчий рівень, вимкніть її або зніміть каструлю з вогню. Ставтеся до роботи на кухні як до медитації. Залишайтеся присутніми та зосередженими на моменті, й тоді вміст вашої каструлі точно нікуди не втече!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube