Євген Клопотенко розповів, кого зі світових політиків було найважче нагодувати
Популярний кухар Євген Клопотенко, який годує високопосадових гостей України у потязі від Варшави до Києва розповів, що входить до їхнього стандартно меню. А також розкрив секрети, які страви полюбляють іноземні політики та від чого відмовляються. А також розповів з представником якої країни було найважче. Про все це він розповів на своєму YouTube-каналі.
Головна ідея Клопотенко у підготовці меню для іноземних високопосадовців - знайомство з Україною та її традиціями. Тому, звісно там є борщ, і от інші страви, які їм пропонуються, можливо вас здивують.
“Для іноземних делегацій я розробив спеціальне меню. До нього входить: борщ, качана каша (пшоно закатане в тісто), сирники, палюшки (солодкі прикольні штучки на сніданок), верещака (ребра тушковані у квасі), салат з горошку та українською бринзою, м’ясна закуска, сири, карпатська форель з баношом. Це основний список, який ми визначили. Але кожного разу хтось з гостей просить щось з тіста. Тому ми робимо пиріжки або вареники. А от сирники та борщ обирають завжди, бо це для них щось вау і не звичне.
Ми навчили провідників, котрі працюють у потязі, який їде зі Львова, як правильно ці страви викладати та подавати. Там же у Львові ми все це завантажуємо у потяг. Кожен президент їде в окремому вагоні. Він величезний: в ньому є душова кабіна, величезні ліжко та стіл. На столах лежать буклети в котрих описано, що це за їжа і чому вона важлива для України. Потім вони приїжджають до Києва і вони десь їдять, а потім вони сідають у потяги та повертаються і ми завантажуємо вже іншу їжу”, - розповідає Євген Клопотенко.
Борщ від Клопотенко стає все більш відомим в інших країнах завдяки рекламі від популярних західних політиків. Його безкоштовними амбасадорами вже стали колишній прем’єр Британії Борис Джонсон та колишній держсекретар США Ентоні Блінкен.
“Біда в тому, що ми, як правило, не знаємо кого годуємо. Тому бувають різні ситуації. Хтось попросив піццу, але не сказали хто. А от Борис Джонсон не знав, що борщ це українська страва. Ще він закохався в сирники. Це його любов. 24 лютого, 2024 року він зайшов у мій ресторан, на жаль мене не було, і дуже здивував всіх замовленням, коли замовив борщ разом з сирниками. Тоді я дізнався, що за кордоном взагалі не знали, що таке сирники.
Голова Єврокомісії Урсула Фондерляйн багато разів до нас приїжджала. Її улюблена страва це форель. А м’яса вона не їсть.
Ентоні Блінкен - його не можна було годувати в потязі, тому ми це робили в закладі. Мені ввечорі подзвони і попросили нагодувати делегацію у своєму ресторані. А обід в ресторані означає. що перед цим до тебе приходить санепідемстанція, купа державної та американської охорони, багато собак. Всі входи та виходи перекриваються. Це не дуже просто річ. Але потім заходить Блінкен. Він та вся його делегація їли борщ, а потім він ще і написав про це у Twitter. Ще він у нас попив кави з ячменю, бо звичайної не п’є та поїв качаної каші. Тарілку просто вилизав”, - радіє та хизується Клопотенко.
Найважчими клієнтами була делегація з Індії на чолі з Нарендра Моді. Важкість була як у їхній уількості так і у їхньому протоколі.
“Найважче харчування було, коли приїжджав прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Їх було сто людей і тут була перевірка на отруєння. Ми тиждень погоджували меню. За п’ять днів до офіційного візиту приїхала делегація до нас і спробувала це меню. Потім за два дні ще одна - теж поїли.
Ще до нас приставили двоє людей, котрі були з нами цілий день. З початку вони пішли з нами на ринок, щоб подивитися, як ми все це купуємо, потім дивилися, як ми все це готуємо і всю ніч упаковуємо. За ради цієї процедури довелося закрити другий поверх ресторану. Там було 12 позицій їжі. Вони взяли по ложці кожної страви, змішали та перебили блендером, щоб перевірити, чи не має там отрути”, - згадує кухар.