"Президент чітко дав зрозуміти обом сторонам: якщо прямий діалог не розпочнеться в найкоротші строки, то США мають піти з цього конфлікту - що б це не означало..."
Робота "100 років" за віршем видатного українського поета Василя Стуса нагадує про тривалу боротьбу українців за свободу, сильний дух нашого народу, що не був зломлений попри найтяжчі випробування.
Чим загрожує людям використання антибіотиків у сільському господарстві.
Українці б'ють на сполох: що робити, адже буцімто продукція сільських господарств дедалі більше "накачується антибіотиками". Так, дійсно, антибіотики використовуються в сільському господарстві, і не тільки для лікування чи дезінфекції. Їх додають в корми, адже доведено, що тоді свійські тварини швидше й більше ростуть, пояснив лікар Євген Комаровський.
За його словами, при цьому немає жодних доказів того, що та невелика кількість антибіотиків, яка може потрапити в організм людини з таким м'ясом чи яйцями, здатна нашкодити йому. Проте небезпека все ж існує, і полягає вона ось в чому. Саме невелика кількість антибіотиків може сформувати стійкість бактерій до них.
"Тому є рекомендація використовувати терапевтичну кількість антибіотиків, бо малі дози - це прямий шлях викликати резистентність (стійкість) бактерій", - резюмував лікар.
Уявімо, що людина перехворіла на бактеріальну інфекцію, пролікувалася, але кілька бактерій в її організмі все ж таки залишились. При цьому при потраплянні в організм невеликих доз антибіотиків ці бактерії пристосовуються до ліків, не гинучи від надмалих доз. Тобто, стають стійкими до цього антибіотику. Й коли бактерії розмножаться, а лікар назначить від них цей самий антибіотик, він просто не подіє! Пацієнту разом з медиками доведеться шукати інший спосіб лікування.
Крім того, стійкі до ліків бактерії можуть потрапляти до організму людини і з м'яса, яєць чи молока. За даними досліджень, половина свиней у світі є носіями стійкого до пеніциліну стрептококу. В курятині, яку не підгодовували антибіотиками, бактерій більше, ніж у тій, яка росла на кормах із додаванням незначної кількості препаратів. Проте бактерії в першому випадку лишаються чутливими до ліків, на відміну від тих 30-40% бактерій, які є у м'ясі курки, що "росла на антибіотиках".
Часто перегній, що містить резистентні бактерії, вивозять на поля і здобрюють ним землю, на якій потім вирощують рослини. Споживаючи їх, також є шанс отримати порцію таких резистентних бактерій, з якими складно боротися.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.