Котлету по-київськи переробили на Близькому Сході: вийшли м'ясні кіббехи

Кіббех або кібу - це універсальна паста із зерна, цибулі та м’яса, як її описує Оксфордський довідник з їжі

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, східна кухня
Існує багато версій цієї улюбленої близькосхідної закуски.

Сьогодні ми пропонуємо приготувати відому та улюблену близькосхідну страву - від Ірану до Єгипту та від Кіпру до Іраку. Її назва має декілька варіацій, включаючи кубба та кобеба, що від арабського слова означає "куля". Вона зазвичай містить пшеницю, булгур чи рис, що залежить від регіону. І зовні нагадує котлету по-київськи.

Кіббех зазвичай складається з двох компонентів: пряної м’ясної начинки, загорнутої навколо приправленого булгурного пшеничного тіста, яке також часто містить м’ясо. Це м’ясо буває або бараниною, або нежирною яловичиною. Його слід якомога сильніше подрібнити.

Дехто також використовує  в начинці кайенський перець - для справжньої гостроти! Або ж беруть східну суміш семи спецій, яка включає:

  • чорний або запашний перець,
  • корицю,
  • коріандр,
  • кмин,
  • гвоздику,
  • мускатний горіх,
  • паприку.

Кіббех може бути різних форм і розмірів, а їхнє швидке замочування в окропі скорочує час приготування.

Отже, рецепт м'ясних кіббехів сподобається всім українським мясоїдам. Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас смачну пораду.

Близькосхідні кіббехи з м'яса

рецепт 1
Це дуже смачна страва, родом з Близького Сходу!

Вам знадобиться:

Для начинки

  • Оливкова олія - 2 столові ложки.
  • Кедрові горіхи - 25 г.
  • Цибуля - 1 штука.
  • Суміш спецій - 2 чайні ложки.
  • М'ясо - 200 г.
  • Зерна гранату - 1 столова ложка.
  • Сіль - до смаку.

Для тіста

  • Булгур - 200 г.
  • Фарш - 200 г.
  • Лимон - цедра ½ штуки.
  • Спеції - до смаку.
  • Сіль - 1 чайна ложка.
  • Чорний перець - ½ чайна ложка.
  • Олія - для смаження.
рецепт 2
На приготування кіббе у вас піде близько години часу.

Як готувати: 

Почніть з приготування начинки. Розігрійте половину олії на сковороді, підсмажте кедрові горіхи до золотистого кольору, потім вийміть їх шумівкою та відкладіть.

Додайте решту олії та цибулю на гарячу сковороду, смажте до м’якості та золотистого кольору, потім перемішайте у бахараті та смажте ще приблизно хвилину.

Додайте м'ясо, смажте до золотистої скоринки, потім додайте зерня гарната, якщо використовуєте, та приправте до смаку. Додайте горіхи, потім зніміть з вогню та залиште охолоджуватися.

Покладіть булгур у велику жароміцну миску, залийте 200 мл щойно закип’яченої води та залиште замочуватися щонайменше на п’ять хвилин. Тим часом покладіть решту м'яса в подібний пристрій та подрібніть до пасти - додайте кубик льоду, щоб охолодити.

Додайте м'ясну пасту до миски з булгуром, додайте її разом з усіма іншими інгредієнтами та руками замісіть все це в тісто, додаючи ложку-дві холодної води, щоб суміш була липкою, а не сухою. Головне - переконатися, що булгур достатньо вологий - сухе тісто розпадеться - і змішати його з більшою кількістю м’яса як сполучної речовини.

Вологими руками сформуйте з суміші кульки діаметром приблизно 3 см, потім по черзі проткніть у кожній кульку пальцем великий отвір. Додайте чайну ложку начинки, потім знову загорніть її в тісто, знову формуючи кульку вологими руками. Покладіть готову кібе під чистий вологий рушник.

Наповніть велику, глибоку каструлю не більше ніж на третину рослинною олією, потім розігрійте її до 180°C.  Киньте кілька кібе в гарячу олію - занадто багато знизить температуру, і вони розпадуться - і смажте, періодично перевертаючи, приблизно 5 хвилин, до коричневого кольору. Злийте воду та повторіть з рештою кібе.

Порада від Інформатора: подавайте з йогуртом, зеленню, нарізаним зеленим перцем та лавашем.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube