Хара Хачі Бу - японська техніка харчування, яка реально допомагає схуднути

Останнім часом цю філософію харчування використовують, як стратегію схуднення

Дієта
Практика сходить до японського конфуціанського вчення

Практика Хара Хачі Бу – японська філософія харчування, яка означає "їсти до 80% насичення". Вона полягає в тому, щоб завершити прийом їжі, коли шлунок майже заповнений і почуття перевантаження немає. Це допоможе уникнути переїдання і покращити травлення. Така помірність сприяє довголіттю, але не схудненню, як основній меті.

Як пише видання ScienceAlert, багато довгожителів планети дотримувались саме цієї філософії харчування. Вона сходить до японського конфуціанського вчення і говорить, що йдеться про помірність споживання їжі, а не про обмеження. Це різні стратегії. Тобто Хара Хачі Бу допомагає навчитися уважності у харчуванні, сповільнюючи час прийому їжі.

Хара Хачі Бу та схуднення

Таке харчування сприяє покращенню здоров'я
Таке харчування сприяє покращенню здоров'я.

Хара Хачі Бу, згідно своєї філософії, зменшує загальне споживання калорій. Ще ця практика передбачає вживання більшої кількості овочів і менше зернових й більше схожа на інтуїтивне харчування. Тому у довгостроковій перспективі сповільнюється набір ваги та знижується середній індекс маси тіла. Але Хара Хачі Бу має багато переваг, які виходять за рамки втрати ваги.

Хара Хачі Бу підтримує здоров'я у довгостроковій перспективі, що не дає жодна з відомих дієт. А ще таке харчування допомагає людям розвинути кращі стосунки з їжею, яку вони вживають. Вона вчить бути вдячною та не забувати про насолоду і необхідність відчути те, що потрапляє в шлунок. 

Хара Хачі Бу – інтуїтивне харчування

Ви маєте находитись в гармонії з тим, що їсте
Ви маєте находитись в гармонії з тим, що їсте.

Перевіряйте свій організм перед вживанням їжі

Запитайте себе: Чи справді я голодний? І якщо так, то що це за голод – фізичний, емоційний або просто звичний? Якщо ви фізично голодні, відмова від їжі може призвести лише до посилення тяги або переїдання в майбутньому. Але якщо ви відчуваєте нудьгу, втому або стрес, зупиніться на мить і дайте час на роздуми, ви можете запобігти перетворенню їжі на механізм самозбереження.

Їжте, не відволікаючись

Відійдіть від екранів і повністю зосередьтеся на їжі. Екрани часто відволікають нас від сигналів про насичення, що може сприяти переїданню.

Не поспішайте і насолоджуйтесь кожним шматочком

Прийом їжі повинен бути чуттєвим і приємним досвідом. Уповільнення дозволяє нам знати, коли ми ситі і настав час зупинитися.

Прагніть відчувати комфортну ситість, але не переїдання

Якщо ви думаєте про голод як про одиницю, а про ситість, як про десятку, то їжа згідно з цією філософією "до 80% ситості" означає, що ви повинні відчувати комфортну ситість, не переїдаючи. Їжте повільно і адаптуйтеся до сигналів свого організму, вони допоможуть цього досягти.

По можливості діліться їжею

Соціалізація є частиною того, що робить їжу значущою. Спілкування під час їжі є унікальним для людини і є запорукою довголіття.

Прагніть до поживної дієти

Переконайтеся, що ваш раціон багатий вітамінами, мінералами, клітковиною та енергією.

Практикуйте співчуття до себе

Не потрібно харчуватися ідеально. Суть Хара Хаті Бу полягає в усвідомленні свого тіла, а не в почутті провини за те, що ви їсте. Тобто харчування має бути в гармонії з тілом, а не просто про "менше їсти".

Варто зазначити, що така практика може підійти не всім. Спортсмени, діти, люди похилого віку та люди із захворюваннями часто мають вищі або специфічні потреби в харчуванні, тому така схема харчування може не підходити для цих груп.

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити