Ніколи не робіть банановий смузі: повторюємо - ніколи

У смузі додають різні фрукти та овочі, таким чином намагаючись покрити добову норму вітамінів та мінералів

Банановий смузі
Подумайте, перш ніж додати банан до свого смузі.

Смузі набули неабиякої популярності останнім часом. А все завдяки тренду на здорове харчування та їхню універсальність. Це швидкий, поживний й смачний напій, який є джерелом вітамінів, мінералів та клітковини. У смузі можна додати будь-які фрукти та овочі, але не всі вони несуть користь організму.

Як пише видання IFLScience, смузі є ідеальним рішенням, щоб отримати добову дозу поживних речовин з ранку. Дослідження показало, що залежно від обраних інгредієнтів, деякі поживні речовини, що містяться у фруктах і входять до складу напою, можуть бути втрачені після того, як ви його вип'єте. Все через банани.

Краще банан вживати окремо
Краще банан вживати окремо.

Додавання одного банана знижує рівень флавонолів у смузі та рівень флавонолів, які засвоюються організмом. Тобто він гальмує поглинання харчових сполук у їжі. Флавоноли містяться у яблуках, грушах, чорниці, ожині, винограді і какао (але не шоколаді), і вони корисні для серця і мозку. Тож банан, блокуючи їх поглинання, шкодить організму.

"Люди, які їдять багато продуктів, багатих флавонолом, можуть мати кращу пам'ять порівняно з тими, хто споживає мало. Люди з низьким споживанням флавонолів мають вищий ризик серцево-судинних захворювань. Загалом є переконливі докази того, що вживання достатньої кількості флавонолів корисне для здоров'я", – зазначили вчені з Каліфорнійського університету

Вони наголосили, багато фруктів та овочів містять природних ворогів флавонолів –  поліфенолоксидазу, або ПФО. Саме ця сполука змушує нарізані яблука чи банани темніти при контакті з повітрям. Вона також впливає на здатність нашого організму метаболізувати флавоноли. Щоб дослідити вплив на організм, вчені давали двом групам учасників різні смузі, які містять флаваноли: в складі одних були банани, які мають високу активність PPO, а в інших – суміші ягід. Для контролю була і третя група, вона вживала капсулу з флавонолом.

Дослідження показало, що учасники, які пили банановий смузі, мали на 84% нижчий рівень флавонолу в плазмі крові, ніж ті, хто приймав капсулу. Результат тих, хто пив смузі на основі ягід, схожий на результат учасників, що приймали  капсули. Це свідчить про те, що банан нейтралізував важливі переваги вживання смузі.

Смузі дуже різноманітні
Смузі дуже різноманітні.

Звісно, це не означає, що банани шкідливі – вони є чудовим джерелом клітковини, калію, вітамінів, антиоксидантів. Тому виключати їх з раціону не варто. Але краще їх вживати окремо, не додаючи до смузі. Але якщо ви любите банановий смузі, то уникайте поєднання з ягодами і виноградом. Якщо ви шукаєте низькокалорійну заміну банану, спробуйте ананас, апельсини, манго або йогурт.

Вчені наголосили, що це дослідження було невеликим. У ньому взяло участь вього вісім осіб вони були "здоровими чоловіками". Тому дослідники планують провести більш глобальний експеримент. 

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити