А ось всім відомі томати й морква, навпаки, під дією температур набувають більш корисних властивостей.
Вважається, що сирі овочі та фрукти приносять організму людини більше користі. Існує цілий напрямок в дієтології - сироїдіння. Сироїди взагалі не вживають вареної їжі, а їдять тільки сирі продукти.
Втім, не завжди їсти сире - корисніше. До прикладу, всім відомі томати й морква під дією температур набувають більш корисних властивостей. Так, в помідорах приготування збільшує вміст антиоксиданту, який згодиться для профілактики хвороб серця і раку передміхурової залози в чоловіків. А зварена морква містить більше бета-каротину. Останній наш організм перетворює у вітамін А, який своєю чергою відіграє важливу роль для зору, розмноження, росту і роботи імунних клітин. Те саме можна сказати і про, скажімо, запечений гарбуз.
Однак, є овочі, про які ви би, швидше за все, й подумати не могли, що їх можна їсти сирими. При цьому їхні корисні властивості вже закладено на повну катушку. Інформатор спробує вас здивувати.
Спаржа містить велику кількість цінних для організму людини вітамінів - A, C, B1, B2 і Е - і мінералів - кальцій, фосфор, калій, мідь, магнію, залізо і цинк. Вона стимулює роботу нирок, що корисно при затримці сечі, набряках і деяких ниркових захворюваннях. Таку ж дію цей овоч має на кишечник - активізує його роботу.
Броколі дуже легко переварити, тож наша порада - не варто цього робити взагалі. Свіжа сира броколі - хрумка і соковита. В 100 г сирої броколі міститься близько 90 мг вітаміну, а при варінні майже 40% пропадає.
Буряк добре підходить для салатів та вживання в їжу у сирому вигляді. Просто натріть буряк, моркву та яблуко, додайте трохи лимонного соку та імбиру - і легкий салат з великою кількістю клітковини готовий.
Буряк багатий вітаміном С, калієм, марганцем та фолієвою кислотою, яка допомагає імунній та кровоносній системам та підтримує репродуктивні функції організму.
Молоденькі цукіні чимось схожі на нежирне авокадо, тому вони чудово підійдуть для легких овочевих салатів. З молодих плодів можна зробити спагетті чи конвертики для закуски, а також приготувати - лапшу.
Що ж стосується кабачків, то молоді також можна їсти сирими. Середній молодий кабачок містить близько 33 калорій, більше 2 г білка, 2 г клітковини, вітамін А, вітамін С і калій.
Найпростіший варіант вживання - додавати їх в овочеві салати та гарніри або їсти цілими, збризнувши лимонним соком або соєвим соусом. Зокрема, печериці насичені вітамінами групи В, калієм, магнієм та рослинним білком.
Солодкий горошок можна їсти сирим як поживний і здоровий перекус - просто видаліть його жорстку зовнішню нитку. Також його можна додавати до картоплі фрі або салатів.
Довідка. Сироїдіння - система харчування, в котрій повністю або майже повністю виключається вживання їжі, яка би піддавалася варінню, смаженню, копченню, запіканню, приготуванню на пару тощо. Залежно від філософії чи типу способу життя та бажаних результатів, дієти з сирої їжі можуть включати в себе вибір фруктів, овочів, горіхів, насіння.
Раніще Інформатор пояснював, чому лікарі інколи дозволяють їсти немиті ягоди.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.