Готуємо катламу, даремно забуту кримськотатарську страву

З максимально простих інгредієнтів у вас вийде неймовірно апетитна страва

Катлама
Швидко, просто, смачно!

Серед величезної кількості сучасних страв ми часто забуваємо про традиційну кухню, яка є невід'ємною частиною національної ідентичності. Страви, які мають глибоке історичне і культурне значення є у всіх народів світу. Наприклад, катлама. Вона є традиційною стравою кримськотатарської та узбецької кухні.  

Кримські татари готують катламу на свята, подаючи її з особливими начинками, а також вона входить до їх повсякденного раціону. Готується страва дуже швидко, але може додати смаку будь-якій іншій. Хоча і самостійно вона також смакує. Катламою можуть смакувати навіть ті, хто дотримується посту. Важливо тільки замінити вершкове масло на рослинне. 

Катлама кримськотатарська

Начинки у страви можуть бути різні, як солені, так і солодкі
Начинки у страви можуть бути різні, як солені, так і солодкі

Вам знадобиться: 

Для тіста:

  • Манка — 0,5 склянки (можна взяти 1 склянку для більш вираженої текстури)
  • Борошно — 2 склянки 
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Окріп — 2 склянки 

Для змазування та начинки:

  • Вершкове масло (розтоплене) — 100 мл
  • Сир для начинки — за смаком

Приготування:

Берете глибоку миску і змішуєте в ній манку, борошно, сіль і розпушувач. Додаєте до суміші окроп, але не весь одразу, а частинами, ретельно перемішуючи тісто. Коли воно перестане бути липким, домішуєте руками, формуєте хлібинку. Лишіть на столі, накривши рушником, на 15-20 хвилин, щоб відпочило.

Коли час вийде, розділіть тісто на чотири частини та кожну з них розкачайте в тонкий круглий пласт. Змастіть поверхню вершковим маслом. Якщо хочете додати начинку, то теж розподіліть її рівномірно по коржу. Скрутить його у рулет, а його вже у спіраль. Розкачайте її у пласт, розміром з пательню, на якій плануєте готувати.

Пательню поставте на середній вогонь і розігрійте без додавання олії. Покладіть корж і обжарте з двох боків до золотистої скоринки. Приблизно по 3-5 хвилин з кожної сторони. Готову катламу змажте невеликою кількістю масла для аромату та м'якості. Подавайте гарячими!

Порада від Інформатора: до сирної начинки додайте трохи зелені і тоді катлама буде більш пікантною. Якщо хочете, щоб корж був м'якший, то варто сир додавати не як начинку, а у тісто. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube