Цей метод також може запобігти поширенню патогенів
Якби овочі мали індивідуальність, то цибуля, ймовірно, була б одним із найнеоднозначніших прикладів на наших кухнях. Вона універсальна, добре поєднується з багатьма стравами, але її приготування може призвести до болісної сльозотечі для більшості людей. Справді, сльози живуть у цибулі, що поливає цю скорботу, - писав Шекспір. Проте нова стаття з фізики може запропонувати розуміння того, як уникнути подальшої сльозотечі, пише IFLScience.
Коли цибулю ріжуть, вона виділяє в повітря розпил аерозолів, що й викликають сльозотечу. Вони містять летку рідину під назвою син-пропанетіал-S-оксид, яка стимулює нерви в очах. Саме звідси беруться сльози.
Але хоча дослідники досі не мають повного розуміння механіки, що визначає, як поводяться крихітні краплі аерозолю, коли вони вивільняються з м'якоті овоча. В новому дослідженні вчені поєднали високошвидкісну велосиметрію відстеження частинок та цифрову кореляцію зображень, щоб візуалізувати краплі, коли ті викидаються з розрізаної цибулі, та кількісно оцінити їх.
Вони зробили установку типу гільйотини, що використовує вертикальний повзун з лезом, щоб розрізати чверть цибулини. Команда також використала електронний мікроскоп для оцінки гостроти лез - ширина кінчиків лез варіювалася від 5 до 200 міліметрів. Висота лез також була регульована, щоб можна було змінювати швидкість різання.
Сама цибулина була покрита чорною фарбою, котра висихала протягом півгодини перед експериментом. Це дозволило команді відстежувати, як овоч деформується під час різання, і бачити, як розбризкуються частинки.
Вчені виявили, що гостріші леза утворювали менше крапель, які були повільнішими, оскільки мали менше енергії. Навпаки, коли цибулю різали тупішими ножами, її шкірка згиналася більше, створюючи більший тиск. Саме це призводило до більшої кількості розбризкувань.
"Використовуючи наші спеціально розроблені методи візуалізації та відстеження частинок, ми виявили, що різання цибулі незаточеними лезами генерує краплі рідини через двоетапний процес: початковий вибух, зумовлений внутрішнім тиском, а потім повільніше фрагментування зв'язок у повітрі", - розповіди дослідники.
У деяких випадках бризки, що викидаються тупими лезами, досягали швидкості до 40 метрів за секунду. Тож, якщо ви хочете менше плакати під час нарізання цибулі, використовуйте гостріші ножі з повільнішими, контрольованими розрізами.
Крім того, існує поширена думка, що охолодження цибулі перед різанням може допомогти запобігти вашим сльозам. Проте команда не виявила цього. Насправді, охолоджена цибуля виділяла помітно більший об'єм крапель під час різання.