Медики провели дослідження і оприлюднили те, що вам обов'язково важливо знати
Століттями спеції використовувалися не лише для ароматизації їжі, але й цінувалися в аюрведичній та китайській медицині за їхні цілющі властивості. Але чи може щось таке невинне, як ложка спеції, заважати вашим лікам, - виявляється, цілковито так. Отже, розглянемо поєднання найпопулярніших спецій з деякими медпрепаратами, аби ваше лікування було максимально ефективним, а споживання улюблених продуктів - безпечним.
Візьмемо, наприклад, корицю. Отримана з кори дерев кориці, вона містить такі активні сполуки, як циннамальдегід, евгенол та кумарин, пише ScienceAlert. При цьому олію кориці часто використовують в харчових ароматизаторах. Кориця - корисна:
Втім, за даними американських дослідників, кориця також знижує ефективність певних ліків, прискорюючи їхнє виведення з організму. Тип кориці також має значення. Кориця, яку зазвичай можна знайти в супермаркетах - азійська касія - дешевша. Вона містить більше кумарину, і якщо вживати її забагато, здатна пошкодити печінку.
Кумарин також є відомим антикоагулянтом, тобто він допомагає запобігти утворенню тромбів, що корисно в медицині, але ризиковано в поєднанні з препаратами, що розріджують кров, такими як "Варфарин". Тож, добавки з корицею можуть збільшити ризик кровотечі при прийомі з антикоагулянтами.
Цейлонська кориця, яку часто називають "справжньою корицею", походить зі Шрі-Ланки і, як правило, дорожча. Деякі дослідження також показують, що кориця може потенційно взаємодіяти з іншими ліками, включаючи:
Але перш ніж викинути корицю з полиці зі спеціями, важливо пам'ятати: ризики виникають від високих доз, особливо у формі добавок. Легке посипання кориці на кашу чи чашечку кави - навряд чи спричинить проблеми.
Відома своїм яскраво-жовтим кольором і використанням як у кулінарії, так і в традиційній медицині, куркума містить куркумін - сполуку, яку цінують за її протизапальну та антиоксидантну дію.
Однак інформація про взаємодію куркуми з ліками все ще обмежена. Тим не менш, є докази того, що куркумін може впливати на метаболізм деяких ліків, зокрема, впливаючи на ферменти печінки. Це означає, що він може потенційно взаємодіяти з:
Куркума також має природні властивості розріджувати кров, що може посилювати дію таких ліків, як варфарин або аспірин. Дослідження на тваринах показують, що куркума також може знижувати рівень цукру в крові, а це означає, що вона може посилювати дію протидіабетичних препаратів або інсуліну.
Крім того, було показано, що куркума знижує кров'яний тиск, що в поєднанні з ліками від кров'яного тиску може спричинити надмірне зниження. Як і у випадку з корицею, ці ефекти найчастіше пов'язані з високими дозами добавок, а не з невеликими кількостями, що використовуються в їжі.
Імбир вирізняється своєю протинудотною та протизапальною дією. Але її активні сполуки, включаючи гінгерол, також можуть впливати на те, як ваш організм сприймає ліки.
Імбир може діяти як м'який розріджувач крові, а це означає, що поєднання його з антикоагулянтами може підвищити ризик кровотечі. Деякі дослідження показують, що він може знижувати рівень цукру в крові.
Якщо ви приймаєте ліки, особливо препарати для розрідження крові, ліки від діабету або хіміотерапевтичні препарати, варто поговорити зі своїм лікарем.
Проконсультуйтеся з фармацевтом, перш ніж починати вживати будь-які нові рослинні добавки. Але для більшості людей використання спецій у типових для кулінарії кількостях є безпечним - і це чудовий спосіб додати смаку та потенційної користі для здоров’я вашим стравам!
Тож сміливо додавайте, водночас просто пам’ятайте про те, що є у вашій аптечці - і будьте обережні з прийомом будь-яких рослинних добавок у великих дозах.