Терміново перевірте кухню: три популярні спеції виявилися дуже підступними

Медики провели дослідження і оприлюднили те, що вам обов'язково важливо знати

Спеції, ліки, лікування, здоров'я, корисні поради, кухня, харчування
Ці спеції можуть не надто вдало поєднуватися із ліками

Століттями спеції використовувалися не лише для ароматизації їжі, але й цінувалися в аюрведичній та китайській медицині за їхні цілющі властивості. Але чи може щось таке невинне, як ложка спеції, заважати вашим лікам, - виявляється, цілковито так. Отже, розглянемо поєднання найпопулярніших спецій з деякими медпрепаратами, аби ваше лікування було максимально ефективним, а споживання улюблених продуктів - безпечним. 

Кориця/касія

Виявляється, корицю у високих дозах не бажано вживати з антикоагулянтами!
Виявляється, корицю у високих дозах не бажано вживати з антикоагулянтами - це може зашкодити печінці!

Візьмемо, наприклад, корицю. Отримана з кори дерев кориці, вона містить такі активні сполуки, як циннамальдегід, евгенол та кумарин, пише ScienceAlert. При цьому олію кориці часто використовують в харчових ароматизаторах. Кориця - корисна: 

  • вона багата на антиоксиданти,
  • зменшує запалення,
  • регулює рівень цукру в крові,
  • знижує ризик серцевих захворювань,
  • покращує функцію мозку,
  • полегшує травлення,
  • має антимікробні властивості і запобігає інфекціям.

Втім, за даними американських дослідників, кориця також знижує ефективність певних ліків, прискорюючи їхнє виведення з організму. Тип кориці також має значення. Кориця, яку зазвичай можна знайти в супермаркетах - азійська касія - дешевша. Вона містить більше кумарину, і якщо вживати її забагато, здатна пошкодити печінку. 

Кумарин також є відомим антикоагулянтом, тобто він допомагає запобігти утворенню тромбів, що корисно в медицині, але ризиковано в поєднанні з препаратами, що розріджують кров, такими як "Варфарин". Тож, добавки з корицею можуть збільшити ризик кровотечі при прийомі з антикоагулянтами. 

Цейлонська кориця, яку часто називають "справжньою корицею", походить зі Шрі-Ланки і, як правило, дорожча. Деякі дослідження також показують, що кориця може потенційно взаємодіяти з іншими ліками, включаючи:

  • знеболювальні,
  • антидепресанти,
  • протиракові препарати,
  • ліки від діабету.

Але перш ніж викинути корицю з полиці зі спеціями, важливо пам'ятати: ризики виникають від високих доз, особливо у формі добавок. Легке посипання кориці на кашу чи чашечку кави - навряд чи спричинить проблеми.

Куркума

Ще однією спецією з лікувальними перспективами - і потенційними ризиками - є куркума.
Ще однією спецією з лікувальними перспективами - і потенційними ризиками - є куркума.

Відома своїм яскраво-жовтим кольором і використанням як у кулінарії, так і в традиційній медицині, куркума містить куркумін - сполуку, яку цінують за її протизапальну та антиоксидантну дію.

Однак інформація про взаємодію куркуми з ліками все ще обмежена. Тим не менш, є докази того, що куркумін може впливати на метаболізм деяких ліків, зокрема, впливаючи на ферменти печінки. Це означає, що він може потенційно взаємодіяти з:

  • антидепресантами,
  • ліками від кров'яного тиску,
  • хіміотерапевтичними препаратами,
  • деякими антибіотиками.

Куркума також має природні властивості розріджувати кров, що може посилювати дію таких ліків, як варфарин або аспірин. Дослідження на тваринах показують, що куркума також може знижувати рівень цукру в крові, а це означає, що вона може посилювати дію протидіабетичних препаратів або інсуліну.

Крім того, було показано, що куркума знижує кров'яний тиск, що в поєднанні з ліками від кров'яного тиску може спричинити надмірне зниження. Як і у випадку з корицею, ці ефекти найчастіше пов'язані з високими дозами добавок, а не з невеликими кількостями, що використовуються в їжі.

Імбир

Імбир - ще одна спеція, відома своєю користю для здоров'я.
Імбир - ще одна спеція, відома своєю користю для здоров'я.

Імбир вирізняється своєю протинудотною та протизапальною дією. Але її активні сполуки, включаючи гінгерол, також можуть впливати на те, як ваш організм сприймає ліки.

Імбир може діяти як м'який розріджувач крові, а це означає, що поєднання його з антикоагулянтами може підвищити ризик кровотечі. Деякі дослідження показують, що він може знижувати рівень цукру в крові.

Корисні поради пацієнтам 

Якщо ви приймаєте ліки, особливо препарати для розрідження крові, ліки від діабету або хіміотерапевтичні препарати, варто поговорити зі своїм лікарем.

Проконсультуйтеся з  фармацевтом, перш ніж починати вживати будь-які нові рослинні добавки. Але для більшості людей використання спецій у типових для кулінарії кількостях є безпечним - і це чудовий спосіб додати смаку та потенційної користі для здоров’я вашим стравам!

Тож сміливо додавайте, водночас просто пам’ятайте про те, що є у вашій аптечці - і будьте обережні з прийомом будь-яких рослинних добавок у великих дозах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube