Це стародавній рецепт, коли хліб готують у свинячій кишці, як ковбасу
Хліб вважається основним харчовим продуктом, символом життя, гостинності та добробуту. Він є джерелом енергії, складних вуглеводів та вітамінів, а в Україні – глибоко шанованою святинею, що використовується в обрядах. 16 жовтня у світі відзначають День хліба. На честь такої події Інформатор вирішив згадати один з цікавих рецептів хліба, про який нагадали блогери і мандрівники Антон Птушкін та Міша Кацурін у своєму ютуб-проєкті.
На Волині у селі Смідин, яке має стародавню історію – йому понад 500 років, хліб традиційно готували у свинячих кишках. Він виходив більш ароматним та довше зберігався м'яким ніж звичайний. Все завдяки тому, що тісто начиняли у кишку. Міша Кацурін назвав цю страву "смідинський багет" й відмітив, що вона має запах ковбаси, а скоринка ну дуже хрустка.
"Якби я не бачив, як це готується, я б подумав, що це звичайний багет. Я просто намазав би на нього вершкового масла і з’їв би. Проте тут є щось більше – унікальна скоринка. Хліб пахне ковбасою. Смачно і цікаво. Просто спробуйте", – сказав Кацурін.
Берете миску та наливаєте в неї теплу воду. Додаєте дріжджі, трохи солі та цукру. Розчиняєте їх і всипаєте частинами борошно. Замішуєте тісто, воно має тримати форму, але не бути занадто твердим.
Берете свинячу кишку, промиваєте її, змащуєте олією і начиняєте тістом. Зв'язуєте хвости ниткою, викладаєте у деко. Відправляєте у духовку, попередньо розігріту до 180 градусів на 1 годину.
Дістаєте, даєте трохи охолонути і можна споживати. Смачного.
Поради від Інформатора: такий хліб схожий на багет, тому його можна вживати з різними намазками чи просто там. Традиційно його подають зі шкварками або шматочками сала.